ßßß
Składniki na ok. 26-27 sztuk średnicy 7 cm170g cukru3 jajka100g masła300g mąki pszennej3 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżeczki przyprawy korzennej może być z tego przepisu2 łyżki kakao150g zmielonych orzechów (dałam włoskie)50g kandyzowanej skórki pomarańczowej50g kandyzowanej skórki cytrynowej50g rodzynek50g wiórków kokosowych250ml mleka (temperatura pokojowa)ewentualnie ok. 26-27 dużych okrągłych opłatkówDodatkowo:czekolada (gorzka lub mleczna)cukier puderrumWykonanie:Do miski przesiewamy mąką dodajemy kakao, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, orzechy, skórkę cytrynową i pomarańczową, pokrojone rodzynki oraz wiórki. Wszystkie suche składniki mieszamy i odstawiamy.W drugiej misce ucieramy jajka z miękkim masłem i cukrem. Stopniowo dodajemy suche składniki i mleko. Miksujemy do połączenia składników.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozkładamy opłatki ( ok.9 sztuk na jedną blachę) i układamy na nich po łyżce ciasta. Jeżeli nie mamy opłatków na papierze do pieczenia rysujemy okręgi średnicy 7 cm (na jednej blaszce najlepiej piec 9 pierniczków), na każdy okrąg układamy po łyżce ciasta formując zgrabnego pierniczka.Pierniczki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez ok 15-20 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika lukrujemy ( cukier puder + gorąca woda i odrobina rumu) lub polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Gdy polewa stwardnieje, pierniczki przechowujemy w zamkniętym pojemniku.Smacznego!

Źródło przepisu: Smaki Życia