Wykonanie
Pierniczki norymberskie zwane są również pierniczkami Elizy wywodzą się z Norymbergi, gdzie już w XIV wypiekane były na opłatkach, co może wskazywać na zakonne korzenie przepisu. Dzięki opłatkom pierniczki nie przywierają do blachy, są mięciutkie i mocno nafaszerowane
bakaliami. Zaraz po wyjęciu z piekarnika polewamy je lukrem lub
czekoladą. Pyszne! Polecam.

Składniki na ok. 26-27 sztuk średnicy 7 cm170g
cukru3
jajka100g
masła300g
mąki pszennej3 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżeczki
przyprawy korzennej może być z tego przepisu2 łyżki
kakao150g zmielonych
orzechów (dałam włoskie)50g kandyzowanej
skórki pomarańczowej50g kandyzowanej
skórki cytrynowej50g
rodzynek50g
wiórków kokosowych250ml
mleka (temperatura pokojowa)ewentualnie ok. 26-27 dużych okrągłych opłatkówDodatkowo:
czekolada (gorzka lub
mleczna)
cukier puderrumWykonanie:Do miski przesiewamy
mąką dodajemy
kakao,
proszek do pieczenia,
przyprawę korzenną,
orzechy,
skórkę cytrynową i
pomarańczową, pokrojone
rodzynki oraz wiórki. Wszystkie suche składniki mieszamy i odstawiamy.W drugiej misce ucieramy
jajka z miękkim
masłem i
cukrem. Stopniowo dodajemy suche składniki i
mleko. Miksujemy do połączenia składników.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozkładamy opłatki ( ok.9 sztuk na jedną blachę) i układamy na nich po łyżce ciasta. Jeżeli nie mamy opłatków na papierze do pieczenia rysujemy
okręgi średnicy 7 cm (na jednej blaszce najlepiej piec 9 pierniczków), na każdy okrąg układamy po łyżce ciasta formując zgrabnego pierniczka.Pierniczki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez ok 15-20 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika lukrujemy (
cukier puder + gorąca
woda i odrobina
rumu) lub polewamy
czekoladą roztopioną w kąpieli
wodnej. Gdy polewa stwardnieje, pierniczki przechowujemy w zamkniętym pojemniku.Smacznego!



Źródło przepisu: Smaki Życia