Wykonanie
Trochę już późno na pierniki, ale podam przepis, żeby się gdzieś nie zawieruszył, a może ktoś jeszcze się skusi? Mięciutkie, napakowane
bakaliami i bardzo szybkie w przygotowaniu. Po prostu pyszne. Ilość i rodzaj
bakalii można dostosować do tych, które najbardziej lubimy :)

Składniki:Ciasto:- 2 szklanki
mąki pszennej,-100g
masła,- 1/2 - 3/4 szklanki
cukru,- 3 - 4
jajka,- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,- 2 łyżki
kakao,-
przyprawa do piernika,- 100g kandyzowanej
skórki pomarańczowej,- 100g
wiórków kokosowych,- 100g posiekanych
orzechów,-
rodzynki namoczone w 1/2 szklanki wrzątku.
Lukier:-
cukier puder,-
woda,-
olejek rumowy.Wykonanie:W misce utrzeć mikserem
masło,
cukier i
jajka. Dodać
mąkę, proszek,
kakao i
przyprawę do piernika. Zmiksować, na koniec dodać
bakalie i
rodzynki razem z
wodą i całość wymieszać łyżką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść łyżeczką małe porcje i piec w nagrzanym piekarniku do bardzo lekkiego zrumienienia ( najlepiej widać od
spodu pierniczka). Gorące z wierzchu polukrować.