Wykonanie
Smaczna, piaskowa babka, szybka w wykonaniu i jak sama nazwa wskazuje niezawodna , bo zawsze się udaje. Takie walory bardzo zachęciły mnie do jej wykonania. Robiłam ją wielokrotnie i
mogę śmiało stwierdzić ,że jest rzeczywiście niezawodna. Przepis pochodzi z niepokaźnej książeczki "70 najnowszych ciast Siostry Leonilli".
Składniki :5
jajek1 szklanka
mąki pszennej½ szklanki
mąki ziemniaczanej200 g
masła¾ szklanki
cukru1½ łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka esencji cytrynowej lub pomarańczowej100 g
rodzynek + 1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
kakaododatkowo na polewę :2 tabliczki
czekolady mlecznej (2x 100 g)4 łyżki
mlekaWykonanie babki :
Rodzynki płuczemy na sitku wrzątkiem, odsączamy z
wody i odstawiamy do osuszenia. Całe
jajka ubijajmy z
cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając dodajemy
mąkę pszenną wymieszaną z
mąką ziemniaczaną i
proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy rozpuszczone i przestudzone
masło i esencję. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką tartą formy, zostawiając 2 - 3 łyżki, do którego dodajemy
kakao. Dokładnie wymieszane wylewamy na wierzch białego ciasta.
Rodzynki obtaczamy w
mące pszennej (1 -2 łyżki) i posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 40 minut na złoty kolor. Po wyjęciu z formy i całkowitym przestudzeniu powierzchnię babki pokrywamy
polewą czekoladową.Wykonanie
polewy czekoladowej :Tabliczki
czekolady łamiemy na małe kawałki i dajemy do naczynia z
mlekiem, umieszczamy w drugim większym naczyniu z wrzątkiem i stale mieszając trzymamy w kąpieli
wodnej do chwili rozpuszczenia się
czekolady (naczynie z
wodą ewentualnie podgrzewamy). Wyjmujemy naczynie z kąpieli
wodnej i dalej mieszamy do lekkiego przestudzenia się polewy.