Wykonanie

Składniki na 6 porcji:4
pomidory, bez skóry, w ósemki4
łodygi selera naciowego, w cieniutkie plasterki2 ząbki
czosnku, w plasterki1
czerwona cebula, w grubą kostkę1 biała
cebula, w grubą kostkęszklanka
czerwonej soczewicy1 łyżeczka
cynamonusólpieprz1 podwójny
filet z kurczaka5
jajekoliwa do smażenia
czerwone wino do podlewaniaświeże
zioła:
szałwia,
natka pietruszki,
oregano,
tymianekFilety umyć, osuszyć i natrzeć
solą. W dużej patelni, na
oliwie, usmażyć
seler,
czosnek i obydwie
cebule. Podlewać
winem, kiedy zaczynają przywierać do dna. Warzywa powinny być lekko twardawe.
Soczewicę zalać
wodą, centymetr ponad ziarna i gotować kilka minut. Przykryć i odstawić. Do patelni dodać
pomidory i posiekane
zioła (łyżkę
natki zostawić do posypania). Dusić 10 minut. Dodać
soczewicę i
cynamon, wlać pół szklanki wrzątku i dusić około 20 minut. Na grillowej patelni usmażyć filety, 5 minut przed końcem duszenia
pomidorów, dodać
mięso do patelni. Ugotować
jajka w koszulkach. Pokroić
kurczaka w grube plastry i ułożyć na środku dania. Po bokach dołożyć
jajka. Całość posypać
natką pietruszki.