ßßß Cookit - przepis na Warstwowiec

Warstwowiec

nazwa

Wykonanie

W sumie naliczyłam wraz z polewą 10 warstw. Chociaż jest tyle warstw, ciasto nie jest pracochłonne i dosyć szybko się je robi. Tyle warstw, każda ma inny smak w połączeniu tworzą całkiem niezłe ciasto.
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
200 g maki
200 g cukru pudru
200 g masła
2 czubate łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
Ciasto makowe:
8 białek
8 łyżek cukru
1/3 szklanki zmielonych biszkoptów
3/4 szklanki maku
2 łyżki mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
8 żółtek
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżki mąki
1 budyń śmietankowy
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
200 g masła
4 łyżki kawy cappuccino o smaku waniliowym
dżem z czarnej porzeczki
2 wafle andruty
50 g czekolady + 2 łyżki mleka na polewę
Foremka 23x33 cm
Ciasto cynamonowe: Mąkę mieszamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem, cały czas mieszając dodajemy na przemian mąkę, jajka i mleko. Ciasto dzielimy na dwie części, przekładamy do foremek i pieczemy dwa placki w temp. 180*C około 30 minut.
Ciasto makowe: Ubijamy białka ze szczyptą soli. Kiedy będą sztywne wsypujemy cukier i pozostałe składniki, delikatnie mieszamy. Pieczemy 30 minut w temp.180*C.
Masa: W szklance mleka mieszamy mąkę, budyń i żółtka. Drugą szklankę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę, cały czas mieszamy do momentu aż budyń zgęstnieje. Studzimy. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce budyniu i kawy cappuccino.
Na andruta wykładamy 1/2 słoika dżemu, następnie ciasto cynamonowe, połowe masy, ciasto makowe, masę, ciasto cynamonowe, marmolada i przykrywamy drugim andrutem.
Czekoladę i mleko rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewą pokrywamy ciasto. Odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na cała noc.
*Przepis pochodzi z gazety " Przyślij przepis"
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/03/warstwowiec.html