Wykonanie
W
sumie naliczyłam wraz z polewą 10 warstw. Chociaż jest tyle warstw, ciasto nie jest pracochłonne i dosyć szybko się je robi. Tyle warstw, każda ma inny smak w połączeniu tworzą całkiem niezłe ciasto.Składniki:Ciasto:4
jajka200 g
maki200 g
cukru pudru200 g
masła2 czubate łyżeczki
cynamonu2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
mlekaCiasto
makowe:8
białek8 łyżek
cukru1/3 szklanki zmielonych
biszkoptów3/4 szklanki
maku2 łyżki
mąki1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa:8
żółtek2 łyżeczki
cukru waniliowego3 łyżki
mąki1
budyń śmietankowy2 szklanki
mleka3/4 szklanki
cukru200 g
masła4 łyżki
kawy cappuccino o smaku
waniliowymdżem z czarnej porzeczki2
wafle andruty50 g
czekolady + 2 łyżki
mleka na polewęForemka 23x33 cmCiasto
cynamonowe:
Mąkę mieszamy z
cynamonem i
proszkiem do pieczenia.
Masło ucieramy z
cukrem, cały czas mieszając dodajemy na przemian
mąkę,
jajka i
mleko. Ciasto dzielimy na dwie części, przekładamy do foremek i pieczemy dwa placki w temp. 180*C około 30 minut.Ciasto
makowe: Ubijamy
białka ze szczyptą
soli. Kiedy będą sztywne wsypujemy
cukier i pozostałe składniki, delikatnie mieszamy. Pieczemy 30 minut w temp.180*C.Masa: W szklance
mleka mieszamy
mąkę,
budyń i
żółtka. Drugą szklankę
mleka gotujemy z
cukrem i
cukrem waniliowym. Do gotującego się
mleka wlewamy mieszankę, cały czas mieszamy do momentu aż
budyń zgęstnieje. Studzimy.
Masło ucieramy i dodajemy po łyżce budyniu i
kawy cappuccino.Na
andruta wykładamy 1/2 słoika
dżemu, następnie ciasto
cynamonowe, połowe masy, ciasto
makowe, masę, ciasto
cynamonowe,
marmolada i przykrywamy drugim
andrutem.
Czekoladę i
mleko rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Polewą pokrywamy ciasto. Odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na cała noc.
*Przepis pochodzi z gazety " Przyślij przepis"