ßßß
W sumie naliczyłam wraz z polewą 10 warstw. Chociaż jest tyle warstw, ciasto nie jest pracochłonne i dosyć szybko się je robi. Tyle warstw, każda ma inny smak w połączeniu tworzą całkiem niezłe ciasto.Składniki:Ciasto:4 jajka200 g maki200 g cukru pudru200 g masła2 czubate łyżeczki cynamonu2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka mlekaCiasto makowe:8 białek8 łyżek cukru1/3 szklanki zmielonych biszkoptów3/4 szklanki maku2 łyżki mąki1/4 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa:8 żółtek2 łyżeczki cukru waniliowego3 łyżki mąki1 budyń śmietankowy2 szklanki mleka3/4 szklanki cukru200 g masła4 łyżki kawy cappuccino o smaku waniliowymdżem z czarnej porzeczki2 wafle andruty50 g czekolady + 2 łyżki mleka na polewęForemka 23x33 cmCiasto cynamonowe: Mąkę mieszamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem, cały czas mieszając dodajemy na przemian mąkę, jajka i mleko. Ciasto dzielimy na dwie części, przekładamy do foremek i pieczemy dwa placki w temp. 180*C około 30 minut.Ciasto makowe: Ubijamy białka ze szczyptą soli. Kiedy będą sztywne wsypujemy cukier i pozostałe składniki, delikatnie mieszamy. Pieczemy 30 minut w temp.180*C.Masa: W szklance mleka mieszamy mąkę, budyń i żółtka. Drugą szklankę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę, cały czas mieszamy do momentu aż budyń zgęstnieje. Studzimy. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce budyniu i kawy cappuccino.Na andruta wykładamy 1/2 słoika dżemu, następnie ciasto cynamonowe, połowe masy, ciasto makowe, masę, ciasto cynamonowe, marmolada i przykrywamy drugim andrutem.Czekoladę i mleko rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewą pokrywamy ciasto. Odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na cała noc.
*Przepis pochodzi z gazety " Przyślij przepis"