Wykonanie
Kolejny pomysł na ciasto zaczerpnięty z książki siostry Anastazji:) Przyznaję, że pracy co niemiara, cierpliwość trzeba
mieć anielską, ale efekt wynagradza cały trud:) Jak ktoś lubi zabawy z
ciastem to na pewno nie będzie miał z tym problemu:)
Składniki:60 dag
mąki30 gad
masła1
cukier waniliowy6
żółtek15 dag
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
białko2 łyżki suchego
makuMasa:1/2 litra
mleka1
cukier waniliowy2 opakowania budyniu
waniliowego10 gad mielonych
orzechów1 1/2 kostki
masłaPolewa:1/2 kostki
masła1/2 szklanki
cukru1 1/2 łyżki
kakaoWykonanie:
Żółtka cukier puder i
cukier waniliowy miksuję.
Mąkę mieszam z
proszkiem do pieczenie i siekam z wiórkami
masła. Dodaję utarte
żółtka i zagniatając, wyrabiam ciasto. Zawijam w folię i wstawiam na 30 min do zamrażalnika.
Potem wałkuję i wycinam kółka za pomocą szklanki oraz foremki do babeczek.
Większymi krążkami oblepiam zewnętrzną stronę foremek posmarowanych tłuszczem.
W mniejszych krążkach wycinam kółeczka za pomocą kieliszka.
Z pozostałego ciasta robię wałek i formuję nóżki do "
grzybków", których jeden koniec maczam w rozmąconym
jajku i obtaczam w suchym
maku. Kapelusze i
spody piekę 10 min w 180' C zaś nóżki 15 min w 180'C. Gorące i upieczone zdejmuję z foremek i odstawiam do wystygnięcia. Z
mleka odlewam pół szklanki i rozprowadzam proszek budyniowy. Resztę
mleka gotuję z
cukrem waniliowym i na gotujące wlewam
budyń. Wierch nakrywam folią zabezpieczając przed utworzeniem się kożucha.
Masło miksuję z
cukrem na puszysty krem i dodaję zimny
budyń oraz zmielone
orzechy.Kremem napełniam kapelusze, przykrywam
spodem z otworkami, w który m umieszczam nóżkę
grzybka. Składniki na polewę rozpuszczam na wolnym ogniu, studzę i smaruję kapelusze
grzybków.