Wykonanie

Wydawnictwo: InsignisData wydania: 2013 Format : Książka Ilość stron: 288 Półka : posiadam Do kupienia: Merlin,
MatrasJamie Oliver prowadził różne programy kulinarne za granicą. Obecnie jest autorem,, J amie Oliver's Food Revolution”. Byłam bardzo ciekawa jego książki ,,15 minut w kuchni”, gdyż wcześniej nie miałam większej styczności z jego osobą.Mój blog z założenia miał zawierać przepisy proste, szybkie i niedrogie w przygotowaniu. Nie inaczej ma być z ksiązką Jamiego Oliviera, który rozumiejąc zabieganych ludzi na bazie wielu prób i błędów wraz z całym zespołem przygotował książkę. W początkowej części znajduje się lista sprzętów niezbędnych do korzystania z kuchni, a następnie lista składników, która w spiżarni nigdy nie zginie, a okaże się nieraz potrzebna. Ja sama wolę
mieć więcej produktów w domu, niż chwilę przed pędzić do sklepu, bo mi czegoś brakuje.Następnym rodzajem
mięsa jest
Wołowina. Co w tej kategorii przygotował dla nas Jamie Oliver? Od razu rzucają się w oczy Pyszne klopsiki
Chili Con Carne z Bulgurem. Smakoszy
mięsa zachwyci także
Wołowina Chimichurri, ziemniaczki i chrupiąca
sałatka. Nie przejdziecie także z pewnością obojętnie obok Szwedzkich klopsików,
ryżu z
selerem i
szpinakiem.Czy są tutaj fani Wieprzowiny? W takim razie z przyjemnością skosztują Medalionów z
szynką,
cukinię z
miętą i
brązowy ryż, a także Tacos z
boczkiem,
czarną fasolę i
sałatkę z
awokado.Jeżeli nie lubicie
Wieprzowiny to być może
Jagnięcina przypadnie Wam do gustu? Wspaniale prezentuje się
Ryż z
groszkiem, jako dodatek do Kotletów jagnięcych z kostką. Nie lada gratką powinny być także Placki tureckie, surówka z
Fetą i
ziołami.Warto jeść
ryby, dlatego działu z nimi także nie mogło zabraknąć. Znajdziemy tutaj przepis na
Krewetki Cajun, puree z
batatów i świętą trójcę warzyw.
Wędzony łosoś z pewnością także zachwyci nawet tych najbardziej wymagających.Kolejny dział to moje ulubione
Makarony. Mogłabym je jeść i jeść, więc z ciekawością zaglądam, co też Jamie Oliver proponuje swoim czytelnikom. I już widzę Bolognese z
krabem, Carbonarę z chorizo i już jestem głodna. A to jeszcze nie koniec, lecę dalej i trafiam na Proste spaghetti, a także
Makaron z
brokułami.Zupy i kanapki to również coś dla mnie. Kto z Was także ma ochotę na Meksykańską zupę
pomidorową, Krem z dyni, a może jednak wolicie Bułeczki z rybą?Wege staje się coraz bardziej popularne, dlatego autor proponuje np. Warzywne
chili,
sałatkę z tortillami i
awokado,
Sałatkę grecką na nowo, czy
Sałatkę z
cukinii. Wiosenna frittata będzie smakowała nie tylko w marcu, czy kwietniu.Po przebudzeniu warto coś zjeść, więc Śniadania to must have. Tym bardziej, gdy na
stole lądują Naleśniki z
kukurydzą, pancettą i
syropem klonowym, Wyśmienita ścierana
sałatka owocowa, czy Pyszne koktajle na 4 sposoby.Na końcu znajdują się dania, a wraz z nimi podane kalorie, tłuszcze,
cukier, tłuszcze nasycone oraz strona, na której zamieszczono przepis. Ostatnie strony to spis treści, który z pewnością pomoże jeszcze lepiej odnaleźć się w tej pozycji.Jak widzicie znajduje się w tej pozycji naprawdę wiele propozycji, które powinny zadowolić naprawdę najbardziej wymagającego czytelnika. Zdjęcia są kolorowe, jedne bardziej zachęcające do jedzenia, inne mniej, jednak raczej jestem pozytywnie zaskoczona ,,15 minutami w kuchni”. Jest dobra, jak dla mnie czegoś jej delikatnie braknie, jednak naprawdę warto poświęcić jej swój czas.Moja ocena : 8/10Za egzemplarz książki dziękuję :Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.