Wykonanie
Zupa fasolowa to doskonała propozycja obiadowa. Wspaniale rozgrzewa i jest sycąca.
Potrzebne składniki:
Fasola,
Olej,
Cukier,
Ziemniaki,
Marchew,
Seler,
Por,
Pietruszka,
Ocet,
Żeberka.
Liśc laurowy,
Ziele angielskie,
Majeranek,Zielony
koperekSposób wykonania:
Fasolę moczymy, najlepiej na noc lub 3-4 h przez gotowaniem.Odlewamy i wrzucamy
fasolę w nową
wodę.Dodajemy
żeberka.Solimy.Wrzucamy
ziele angielskie i
liść laurowy.
Marchew,
por,
seler i
pietruszkę obieramy.Dorzucamy
por i gotujemy.
Marchew,
pietruszkę,
seler kroimy w kostkę.Dodajemy do zupy.Gotujemy.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.Dodajemy do zupy.Gotujemy do miękkości.Czubatą łyżkę
mąki roztrzepujemy z
wodą.Robimy zaklepkę.Dodajemy do ugotowanej zupy. Zagotowujemy.Doprawiamy
octem do smaku.Dodajemy łyżkę
cukru.Dolewamy
śmietany.Dodajemy zielony
koperek i
pietruszkę.
Pieprzymy i dodajemy
majeranek.Wrzucamy
koperek.Można podawać z
żeberkiem.Smacznego !