ßßß Cookit - przepis na Zupa fasolowa na żeberkach.

Zupa fasolowa na żeberkach.

nazwa

Wykonanie

Zupa fasolowa to doskonała propozycja obiadowa. Wspaniale rozgrzewa i jest sycąca.
Potrzebne składniki:
Fasola,
Olej,
Cukier,
Ziemniaki,
Marchew,
Seler,
Por,
Pietruszka,
Ocet,
Żeberka.
Liśc laurowy,
Ziele angielskie,
Majeranek,
Zielony koperek
Sposób wykonania:
Fasolę moczymy, najlepiej na noc lub 3-4 h przez gotowaniem.
Odlewamy i wrzucamy fasolę w nową wodę.
Dodajemy żeberka.
Solimy.
Wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy.
Marchew, por, seler i pietruszkę obieramy.
Dorzucamy por i gotujemy.
Marchew, pietruszkę, seler kroimy w kostkę.
Dodajemy do zupy.
Gotujemy.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Dodajemy do zupy.
Gotujemy do miękkości.
Czubatą łyżkę mąki roztrzepujemy z wodą.
Robimy zaklepkę.
Dodajemy do ugotowanej zupy. Zagotowujemy.
Doprawiamy octem do smaku.
Dodajemy łyżkę cukru.
Dolewamy śmietany.
Dodajemy zielony koperek i pietruszkę.
Pieprzymy i dodajemy majeranek.
Wrzucamy koperek.
Można podawać z żeberkiem.
Smacznego !
Źródło:http://www.paulinakwiatkowska.pl/2012/11/zupa-fasolowa-na-zeberkach.html