ßßß
Składniki:4 porcje500 g piersi z kurczakaduża puszka mleka kokosowego150 g świeżego ananasapapryczka chili czerwonapęczek natki pietruszkisok z ½ limonkistarta skórka z ½ limonki4 łyżki wiórków kokosowych1 większy ząbek czosnku½ łyżeczki trawy cytrynowej (użyłam liofilizowanej)½ łyżeczki kolendry (użyłam liofilizowanej)łyżka oleju kokosowegosólpieprzWykonanie:Kurczaka kroimy w grubszą kostkę i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy. Z papryczki chili wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. Pietruszkę siekamy, a ananasa kroimy w średniej wielkości kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wiórki kokosowe mielimy na proszek.Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Podsmażamy przez ok. 30 sekund papryczkę chili i czosnek.Dodajemy pierś z kurczaka i smażymy, aż zmieni kolor na biały. Dorzucamy ananasa, wiórki kokosowe, kolendrę i trawę cytrynową. Po kilku minutach wlewamy mleko kokosowe.Następnie dodajemy skórkę i sok z limonki. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.Tuż przed podaniem wsypujemy posiekaną natkę pietruszki.Podajemy z ryżem np. jaśminowym lub basmati.Smacznego!