ßßß Cookit - przepis na Smażone oliwki do wina

Smażone oliwki do wina

nazwa

Wykonanie

Zimą czerwone wino smakuje jeszcze lepiej, dobre tempranillo, czy rioja przy trzaskającym w kominku ogniu plus kilka wyśmienitych tapas są idealnym zakończeniem wieczoru, a już szczególnie w karnawale. Ale tak po prawdzie, to chyba znów szukam wymówki, by podać do owego wina kolejną hiszpańską tapas - małą, drobną, fajną przekąskę do wina. Najbardziej lubię te, których przygotowanie to dosłownie chwila. A gdy masz trzy, czy cztery wolne chwile, takich tapas może być kilka, do wyboru, byle wina nie zabrakło. Oprócz wyśmienitych oliwek w tapenadzie, podajcie też oliwki smażone, na gorąco, chociaż na zimno też są świetne!
W hiszpańskim barze tapas w stolicy Norwegii Oslo usłyszałam dźwięki gitary, zassały mnie dokumentnie, nie pozwoliły odejść. Przy barze, na wysokich stołkach zasłuchani, goście, którym nie w głowie były w tej chwili pogaduszki. Słuchaliśmy "Asturias", potem " Recuerdos de la Alhambra" . Posłuchajcie zjawiskowego Johna Williamsa w tym ostatnim utworze...
Trochę mój sprytny plan #zjemOslo mi nie wypalił. Mimo świadomości, że Norwegia nie jest tania, nie spodziewaliśmy się aż takich różnic. Coś tam jednak spróbowaliśmy, co nieco podpatrzyłam. Na wyprawę #zjemOslo jeszcze przyjdzie czas. Tymczasem zajadamy się knekkebrød, na którego domowe wersję mam już kilka nowych pomysłów. Strugam cienkie plasterki brązowego sera brunost, który świetnie smakuje z frużeliną mirabelkową i podgryzam plasterki kiełbasy z renifera w stylu salami.
Pierwsze co przywiozłam z Norwegii, to pomysł na... hiszpańskie tapas, które podpatrzyłam właśnie w Oslo w tapas barze . Szalenie proste i szybkie do zrobienia smażone oliwki, które smakują wyśmienicie zarówno na gorąco, jak i na zimno, gdy już przestygną. Z niedowierzaniem patrzyłam na kucharza, który przyrządzał je w otwartej kuchni - mąka, jajko, panko i myk do gorącej oliwy. Takie nieskomplikowane, a tak fajne.
Jako, że nie mam w domu panko, przyrządziłam oliwki w bułce tartej, a panierkę zaostrzyłam chilli . Można dodać do panierki hiszpańskiej wędzonej papryki lub suszonych ziół. Ważne by przyprawy były dodane do mąki, gdyby były w bułce tartej, czyli na wierzchu mogłyby się przypalić i nadać goryczy oliwkom.
Jeśli macie ochotę przygotować do wina większy wybór hiszpańskich tapas, zerknijcie na kilka innych ciekawych przepisów na blogu z zakładki tapas :
kruche ślimaczki z tapenadą
empanadillas z morcillą
pimientos de Padrón z kozim serem i miodem
smażone pimientos de Padrón
oliwki z tapenadą
hiszpańska tortill
fasola z chorizo po hiszpańsku
Smażone oliwki hiszpańskie są soczyste, chrupiące i mogą zaskakiwać różnymi wersjami smakowymi. Świetne są zielone oliwki nadziewane migdałem, chilli lub czosnkiem, pięknie będą wyglądać czarne oliwki nadziane pistacją lub suszonym pomidorem . W zasadzie pomysłów na tę prostą i szybką przekąskę jest nieskończenie wiele. Tylko kup dobre, drylowane oliwki, dowolnego koloru, nadziej je czymś ciekawym (lub kup nadziewane), panieruj w zaostrzonej panierce i smaż. Są wyśmienite!
słoik drylowanych hiszpańskich oliwek*
wybrane nadzienie
kilka łyżek mąki
czubata łyżeczka chilli
jajko
bułka tarta lub panko **
oliwa z oliwek do smażenia
Oliwki osącz z zalewy, włóż do miseczki z mąką wymieszaną z chilli i potrząsając naczyniem dokładnie obtocz je w mące. Potem zanurz na chwilę w jajku, wyjmij widelcem i przełóż do miseczki z panko lub bułką tartą (im grubsza jej gramatura, tym ładniej będą wyglądały). Obtocz oliwki w bułce tartej potrząsając naczyniem, a potem smaż partiami w rozgrzanej oliwie z oliwek. Wyjmuj łyżką cedzakową na ręcznik papierowy do odsączenia. Podawaj z dobrym hiszpańskim winem jako przekąskę.
* oliwki możesz kupić puste, do samodzielnego nadziewania lub gotowe, z nadzieniem z czosnku, papryki lub migdałem; im większe oliwki kupisz, tym ciekawiej się będą prezentowały
** panko to taki rodzaj okruchów z bułki, dość sporych, które ponoć produkowane sa na wielką skalę w Polsce na amerykański rynek, można jednak wykorzystać grubo mieloną bułkę tartą ewentualnie dodać do niej np. z tartego parmezanu dla jeszcze ciekawszego smaku
Źródło:http://www.chillibite.pl/2016/01/smazone-oliwki-do-wina.html