Wykonanie
Zimą
czerwone wino smakuje jeszcze lepiej, dobre tempranillo, czy rioja przy trzaskającym w kominku ogniu plus kilka wyśmienitych tapas są idealnym zakończeniem wieczoru, a już szczególnie w karnawale. Ale tak po prawdzie, to chyba znów szukam wymówki, by podać do owego
wina kolejną hiszpańską tapas - małą, drobną, fajną przekąskę do
wina. Najbardziej lubię te, których przygotowanie to dosłownie chwila. A gdy masz trzy, czy cztery wolne chwile, takich tapas może być kilka, do wyboru, byle
wina nie zabrakło. Oprócz wyśmienitych
oliwek w tapenadzie, podajcie też
oliwki smażone, na gorąco, chociaż na zimno też są świetne!

W hiszpańskim barze tapas w stolicy Norwegii
Oslo usłyszałam dźwięki gitary, zassały mnie dokumentnie, nie pozwoliły odejść. Przy barze, na wysokich stołkach zasłuchani, goście, którym nie w głowie były w tej chwili pogaduszki. Słuchaliśmy "Asturias",
potem " Recuerdos de la Alhambra" . Posłuchajcie zjawiskowego Johna Williamsa w tym ostatnim utworze...Trochę mój sprytny
plan #zjemOslo mi nie wypalił. Mimo świadomości, że Norwegia nie jest tania, nie spodziewaliśmy się aż takich różnic. Coś tam jednak spróbowaliśmy, co nieco podpatrzyłam. Na wyprawę #zjemOslo jeszcze przyjdzie czas. Tymczasem zajadamy się knekkebrød, na którego domowe wersję mam już kilka nowych pomysłów. Strugam cienkie plasterki brązowego
sera brunost, który świetnie smakuje z frużeliną mirabelkową i podgryzam plasterki
kiełbasy z renifera w stylu
salami.

Pierwsze co przywiozłam z Norwegii, to pomysł na... hiszpańskie tapas, które podpatrzyłam właśnie w
Oslo w tapas barze . Szalenie proste i szybkie do zrobienia smażone
oliwki, które smakują wyśmienicie zarówno na gorąco, jak i na zimno, gdy już przestygną. Z niedowierzaniem patrzyłam na kucharza, który przyrządzał je w otwartej kuchni -
mąka,
jajko, panko i myk do gorącej
oliwy. Takie nieskomplikowane, a tak fajne.Jako, że nie mam w domu panko, przyrządziłam
oliwki w
bułce tartej, a panierkę zaostrzyłam
chilli . Można dodać do panierki hiszpańskiej wędzonej
papryki lub suszonych
ziół. Ważne by
przyprawy były dodane do
mąki, gdyby były w
bułce tartej, czyli na wierzchu mogłyby się przypalić i nadać goryczy
oliwkom.Jeśli macie ochotę przygotować do
wina większy wybór hiszpańskich tapas, zerknijcie na kilka innych ciekawych przepisów na blogu z zakładki tapas :kruche ślimaczki z tapenadąempanadillas z morcilląpimientos de Padrón z
kozim serem i
miodemsmażone pimientos de Padrón
oliwki z tapenadąhiszpańska tortill
fasola z chorizo po hiszpańsku

Smażone
oliwki hiszpańskie są soczyste, chrupiące i mogą zaskakiwać różnymi wersjami smakowymi. Świetne są
zielone oliwki nadziewane
migdałem,
chilli lub
czosnkiem, pięknie będą wyglądać
czarne oliwki nadziane
pistacją lub
suszonym pomidorem . W zasadzie pomysłów na tę prostą i szybką przekąskę jest nieskończenie wiele. Tylko kup dobre, drylowane
oliwki, dowolnego koloru, nadziej je czymś ciekawym (lub kup nadziewane), panieruj w zaostrzonej panierce i smaż. Są wyśmienite!słoik drylowanych hiszpańskich
oliwek*wybrane nadzieniekilka łyżek
mąkiczubata łyżeczka
chillijajkobułka tarta lub panko **
oliwa z oliwek do smażenia
Oliwki osącz z zalewy, włóż do miseczki z
mąką wymieszaną z
chilli i potrząsając naczyniem dokładnie obtocz je w
mące.
Potem zanurz na chwilę w
jajku, wyjmij widelcem i przełóż do miseczki z panko lub
bułką tartą (im grubsza jej gramatura, tym ładniej będą wyglądały). Obtocz
oliwki w
bułce tartej potrząsając naczyniem, a
potem smaż partiami w rozgrzanej
oliwie z oliwek. Wyjmuj łyżką cedzakową na ręcznik papierowy do odsączenia. Podawaj z dobrym hiszpańskim
winem jako przekąskę.*
oliwki możesz kupić puste, do samodzielnego nadziewania lub gotowe, z nadzieniem z
czosnku,
papryki lub
migdałem; im większe
oliwki kupisz, tym ciekawiej się będą prezentowały** panko to taki rodzaj okruchów z
bułki, dość sporych, które ponoć produkowane sa na wielką skalę w Polsce na amerykański rynek, można jednak wykorzystać grubo mieloną
bułkę tartą ewentualnie dodać do niej np. z tartego
parmezanu dla jeszcze ciekawszego smaku