Wykonanie
A dzisiaj słodkie
makowe maleństwa, pysznie polane
miodem. Kulki robiłam, oczywiście na kolacje Wigilijną miały, być pysznym deserem po kolacji. Jednak zapomniałam ich rozmrozić, ale to nic straconego. W Wigilie obeszłam się smakiem, za to objadałyśmy się tymi słodkościami w drugi dzień świat. Bo jak to się
mówi, co się odwlecze to nie uciecze, a w szczególności takie słodkie maleństwa.

Składniki:(20 sztuk)Ciasto:2 szklanki
mąkijajkoszklanka letniej
wody2 łyżki
oliwycukier waniliowyDodatkowo:szklanka masy makowejszklanka
bułki tartej2 łyżki
przyprawy do piernika2
jajkaoliwaszklanka
mioduWykonanie:Ciasto:Dokładnie wyrabiamy ciasto z podanych składników. Ma być elastyczne i miękkie. Ciasto nie powinno być zbyt twarde, jeżeli tak się stanie należy dolać trochę więcej
wody.Ciasto dokładnie ugniatamy i dzielimy na mniejsze kawałki, tak na cztery części. Następnie każde podsypujemy
maka i wałkujemy dość cienko (jak na pierogi), wycinamy kułak (najlepiej szerszą szklanką).Każde kółko nadziewamy łyżeczką masy i dokładnie zlepiamy.Gotowe kulki gotujemy we wrzątku. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze jakieś 2-3 minutki.Studzimy.Na talerzy rozbełtujemy oba
jajka, z odrobiną
mleka lub
wody. A do miski wsypujemy
bułkę tartą i mieszamy z
przyprawą do piernika.Na patelni rozgrzewamy
oliwę. Nasze kulki maczamy w jaku a
potem w
bułce i smażymy na złoto.
Miód rozgrzewamy w rondelku do płynnej postaci.Kuli rozkładamy na talerze i polewamy
miodem.Smacznego :)