Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×To ciasto które pokazuje nam jak wiele może zmienić odrobina aromatycznej
przyprawy , leżakowanie – jest najlepsze na drugi, trzeci dzień a także pyszna słodka
śmietana. Szarlotkę królewską przygotowuje się właśnie w taki sposób – dbając o drobiazgi. Na pewno spotkaliście się z nią na
biszkopcie, ja upiekłam ją na kruchym spodzie z pysznymi prażonymi
jabłkami. Ja użyłam mieszanki
mąki razowej z jasną. W tej wersji ciasto jest bardziej sypkie, kruche i zdrowsze.

Składniki:blacha 25 x 40 cmciasto:2 szklanki
mąki pszennej 650 lub 5002 szklanki
mąki pszennej razowej typ 20001 1/2 szklanki
cukru pudru3 łyżeczki
proszku do pieczenia200 g
masła4
żółtka1/2 łyżeczki
kardamonuszczypta
soliJabłka:2 kg
jabłek1 laska
cynamonu1/3 szklanki
cukru1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
kardamonu1
cytryna ( lub 1 łyżeczka kwasku
cytrynowego )Wierzch:330 g (op.)
śmietany kremówki 30 lub 36% tł.1 op.
śmietan fiksu lub łyżeczka
żelatyny rozpuszczona w kilku łyżkach
wody1/3 szklanki
cukru3 łyżki słodkiego
kakao lub
cappucino
Przygotowanie:Ciasto :
Mąki mieszamy z
cukrem, proszkiem i
solą. Dodajemy posiekane
masło i rozdrabniamy je w
mące palcami. Wbijamy
żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Chowamy je do lodówki.
Jabłka :
Owoce obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki. Zalewamy 1 szklanką
wody z sokiem z
cytryny ( kwaskiem ). Dodajemy laskę
cynamonu i prażymy ok. 20 minut aż zmiękną. Dodajemy
kardamon i
cukier – do smaku. Gotujemy jeszcze 10 minut. Studzimy.Ciasto dzielimy na dwie części – 1/3 chowamy do zamrażarki, 2/3 wałkujemy i wykładamy nim dno formy.Na cieście układamy
jabłka i posypujemy je
cynamonem.Na wierzch ścieramy resztę ciasta.Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach, góra, dół.Gotową wyciągamy z pieca i studzimy.Zimną
Śmietanę ubijamy z
cukrem, pod koniec dodajemy fiks. Układamy na cieście.Podsypujemy
kakao.Przed podaniem chłodzimy, najlepiej całą noc.>>Jeśli
boicie się zakalca – spód posypcie 2 łyżkami
tartej bułki – wciągnie wilgoć z
jabłek.>> Możecie też dodać do ciasta 2-3 łyżki
kakaoSmacznegoANiaPowiązane notki:Tradycyjna Szarlotka z kruchego ciasta z
BeząTradycyjna szarlotka z korzenną nutą + kilka trików na udane ciastoEkspresowa krucha szarlotka ( krok po kroku)Razowa drożdżówka z
serem,
owocami i kruszonką
Sałatka brokułowa – królewska light w
sosie jogurtowym