ßßß
Składniki:blacha 25 x 40 cmciasto:2 szklanki mąki pszennej 650 lub 5002 szklanki mąki pszennej razowej typ 20001 1/2 szklanki cukru pudru3 łyżeczki proszku do pieczenia200 g masła4 żółtka1/2 łyżeczki kardamonuszczypta soliJabłka:2 kg jabłek1 laska cynamonu1/3 szklanki cukru1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki kardamonu1 cytryna ( lub 1 łyżeczka kwasku cytrynowego )Wierzch:330 g (op.) śmietany kremówki 30 lub 36% tł.1 op. śmietan fiksu lub łyżeczka żelatyny rozpuszczona w kilku łyżkach wody1/3 szklanki cukru3 łyżki słodkiego kakao lub cappucino
Przygotowanie:Ciasto : Mąki mieszamy z cukrem, proszkiem i solą. Dodajemy posiekane masło i rozdrabniamy je w mące palcami. Wbijamy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Chowamy je do lodówki.Jabłka : Owoce obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki. Zalewamy 1 szklanką wody z sokiem z cytryny ( kwaskiem ). Dodajemy laskę cynamonu i prażymy ok. 20 minut aż zmiękną. Dodajemy kardamon i cukier – do smaku. Gotujemy jeszcze 10 minut. Studzimy.Ciasto dzielimy na dwie części – 1/3 chowamy do zamrażarki, 2/3 wałkujemy i wykładamy nim dno formy.Na cieście układamy jabłka i posypujemy je cynamonem.Na wierzch ścieramy resztę ciasta.Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach, góra, dół.Gotową wyciągamy z pieca i studzimy.Zimną Śmietanę ubijamy z cukrem, pod koniec dodajemy fiks. Układamy na cieście.Podsypujemy kakao.Przed podaniem chłodzimy, najlepiej całą noc.>>Jeśli boicie się zakalca – spód posypcie 2 łyżkami tartej bułki – wciągnie wilgoć z jabłek.>> Możecie też dodać do ciasta 2-3 łyżki kakaoSmacznegoANiaPowiązane notki:Tradycyjna Szarlotka z kruchego ciasta z BeząTradycyjna szarlotka z korzenną nutą + kilka trików na udane ciastoEkspresowa krucha szarlotka ( krok po kroku)Razowa drożdżówka z serem, owocami i kruszonkąSałatka brokułowa – królewska light w sosie jogurtowym