Wykonanie

Trwa przerób spadających
jabłek..Przepis oryginalny mnie zainspirował, ale zmodyfikowałam go nieco.Zrobiłam swój ulubiony spód, reszta też zmieniona w
sumie:)Niepotrzebna nawet forma..wałkujemy, nakładamy farsz, zawijamy i już.inspiracjaspód ciasta: 1 szklanka
mąki pszennej zwykłej1/3 szklanki
mąki pszennej razowej2 łyżki drobnego
cukru (użyłam
cukru pudru)1/4 łyżeczki
soli1/2 kostki zimnego
masła3 łyżki lodowatej
wody1 łyżka
śmietanymasa serowa: 200 g
sera na sernik1
jajko2 łyżki
cukru pudrucukier waniliowymożna garść
rodzynekwierzch z
jabłek: 3-4 średnie
jabłka2 łyżki
cukru1 łyżeczka
cynamonu
Ciasto: wymieszać
mąkę z
cukrem,
solą i posiekanym
masłem, wyrabiamy jak na kruszonkę, następnie dodajemy
wodę i
śmietanę. Szybko zagniatamy, prószymy lekko
mąką, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.Masy serowa: łączymy wszystkie składniki i odstawiamy.Obieramy
jabłka, kroimy w cienkie plasterki, obtaczamy w cukrze z
cynamonem.Przygotowujemy spód. Ja wałkuję ciasto od razu na papierze obsypanym
mąką, na którym ciasto się będzie piekło (jest dość delikatne i trudno się je przekłada). Wałkujemy do średnicy ok. 30 cm i grubości 5 -3 mm. Posypujemy
mąką. Resztę nakładamy tak aby został 3 cm brzeg na zawinięcie. Masę
serową rozsmarowujemy i na to układamy
jabłka dookoła tak aby na siebie lekko nachodziły. Zawijamy brzeg dość szczelnie aby masa serowa nie wypłynęła. Polewamy
jabłka 2 łyżkami roztopionego
masła. Smarujemy brzegi ciasta. Ja posypałam też
czarnuszką.Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na ok 45 min.Lekko przestudzić i kroić jak pizzę.
