ßßß
Trwa przerób spadających jabłek..Przepis oryginalny mnie zainspirował, ale zmodyfikowałam go nieco.Zrobiłam swój ulubiony spód, reszta też zmieniona w sumie:)Niepotrzebna nawet forma..wałkujemy, nakładamy farsz, zawijamy i już.inspiracjaspód ciasta: 1 szklanka mąki pszennej zwykłej1/3 szklanki mąki pszennej razowej2 łyżki drobnego cukru (użyłam cukru pudru)1/4 łyżeczki soli1/2 kostki zimnego masła3 łyżki lodowatej wody1 łyżka śmietanymasa serowa: 200 g sera na sernik1 jajko2 łyżki cukru pudrucukier waniliowymożna garść rodzynekwierzch z jabłek: 3-4 średnie jabłka2 łyżki cukru1 łyżeczka cynamonu
Ciasto: wymieszać mąkę z cukrem, solą i posiekanym masłem, wyrabiamy jak na kruszonkę, następnie dodajemy wodę i śmietanę. Szybko zagniatamy, prószymy lekko mąką, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.Masy serowa: łączymy wszystkie składniki i odstawiamy.Obieramy jabłka, kroimy w cienkie plasterki, obtaczamy w cukrze z cynamonem.Przygotowujemy spód. Ja wałkuję ciasto od razu na papierze obsypanym mąką, na którym ciasto się będzie piekło (jest dość delikatne i trudno się je przekłada). Wałkujemy do średnicy ok. 30 cm i grubości 5 -3 mm. Posypujemy mąką. Resztę nakładamy tak aby został 3 cm brzeg na zawinięcie. Masę serową rozsmarowujemy i na to układamy jabłka dookoła tak aby na siebie lekko nachodziły. Zawijamy brzeg dość szczelnie aby masa serowa nie wypłynęła. Polewamy jabłka 2 łyżkami roztopionego masła. Smarujemy brzegi ciasta. Ja posypałam też czarnuszką.Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na ok 45 min.Lekko przestudzić i kroić jak pizzę.