Wykonanie
Specjalnie napisałam, że to moja idealna wersja szarlotki. W końcu każdy ma swój sposób na to jesienne ciacho.Są wersje z
białkową pianką, z
budyniem, z kruszonką i bez. Moja szarlotka jest krucha i prosta. Bez
białek, bez budyniu i bez kruszonki. Za to z rozwałkowanym
ciastem ułożonym na nierównych jabłkach obsypanych
cynamonem i
kardamonem...Do szarlotki najlepiej używać
jabłek kwaśnych- przynajmniej takie jest moje zdanie. Żałuję, że we wrześniu nie można spotkać już papierówek, które stanowią mój szarlotkowy numer jeden! Pamiętam, że jako dziecko moi rodzice
mieli starą papierówkę na działce. W tamtych czasach jabłoń była przeze mnie znienawidzona.
Jabłka miały plamki, nieciekawy blady kolor, kwaśne i kruche wnętrze...Całkowite przeciwieństwo mojego ideału.Teraz wspominam tamtą jabłoń każdorazowo przy pieczeniu szarlotki. Jaka szkoda, że nie mam tych
jabłek...

Składniki na dużą, prostokątną blaszkę:3 szklanki
mąki pszennej4
żółtka0,5 szklanki
cukrukostka
masła2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
śmietany0,5 łyżeczki
cynamonu0,5 łyżeczki
kardamonu1,5kg
jabłek (najlepiej kwaśnych)Wszystkie składniki siekamy nożem i zagniatamy krótko na jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki, aby ciasto dobrze się schłodziło i można je było rozwałkować.W tym czasie obieramy
jabłka i kroimy na plasterki o grubości ok. 0,5cm. Skrapiamy je
sokiem z cytryny, aby od razu nie ściemniały.Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na pół i wałkujemy. Nawijamy na wałek i przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Jabłka wykładamy na ciasto i posypujemy je
kardamonem i
cynamonem.Na wierzch układamy drugą połowę rozwałkowanego ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180stopni.Pieczemy ok. 35-40min.

Podajemy szarlotkę posypaną
cukrem pudrem, lub z
lodami, czy
bitą śmietaną. Można też zaszaleć i podać ze wszystkim na raz! ;)