Wykonanie
1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×U nas w wigilię w roli sałatek nie może zabraknąć
śledzi. Tym razem przygotowałam je w sosie
koperkowym. A jak to się zaczęło ? K. powiedział mi , że jadł
śledzie w sosie
koperkowym, pytałam skąd je wziął, a on na to zadowolony, że ze sklepu. Zapytałam więc
czemu nie poprosił mnie o to , żebym zrobiła je w domu, bez utwardzaczy i
oleju ( wiem, jest go trochę w
majonezie , ale na pewno nie w utwardzonej formie ). Efektem są pyszne filety ala
matijas w słodko, pikantnym
koperkowym sosie. Spróbujcie.
Składniki:600 g
filetów śledziowych ala
matijas3/4 szklanki
śmietany3/4 szklanki
jogurtu2 łyżki
majonezu2 łyżki słodkiej
musztardy*1 pęczek
koperku ( ok. 4 łyżek siekanego )duże
jabłkocebula1 łyżka
cukrusól,
pieprzMusztarda jakiej zawsze używam to kremska DeveleyPrzygotowanie:
Śledzie namoczyć w wodzie ( lub
mleku , wtedy proces trwa krócej – 3-4 h ) i odstawić na całą noc.Osączyć, pokroić w kostkę (3×3 cm).
Koperek,
jabłko i
cebulę posiekać.Wraz ze
śmietaną,
majonezem,
musztardą,
jogurtem i
cukrem dodać do
śledzi. Doprawić.Odstawić na kilka godzin aby smaki się połączyły.Powiązane notki:
Czosnkowe klopsiki w sosie
koperkowymŚledź w
śmietanie z
jabłkami,
cebulą i
korniszonamiWigilijny
śledź w oleju z
cebulką,
czosnkiem i
majerankiemSurówka z
rzepy w
sosie chrzanowym