ßßß
Składniki:600 g filetów śledziowych ala matijas3/4 szklanki śmietany3/4 szklanki jogurtu2 łyżki majonezu2 łyżki słodkiej musztardy*1 pęczek koperku ( ok. 4 łyżek siekanego )duże jabłkocebula1 łyżka cukrusól, pieprzMusztarda jakiej zawsze używam to kremska DeveleyPrzygotowanie:Śledzie namoczyć w wodzie ( lub mleku , wtedy proces trwa krócej – 3-4 h ) i odstawić na całą noc.Osączyć, pokroić w kostkę (3×3 cm).Koperek, jabłko i cebulę posiekać.Wraz ze śmietaną, majonezem, musztardą, jogurtem i cukrem dodać do śledzi. Doprawić.Odstawić na kilka godzin aby smaki się połączyły.Powiązane notki:Czosnkowe klopsiki w sosie koperkowymŚledź w śmietanie z jabłkami, cebulą i korniszonamiWigilijny śledź w oleju z cebulką, czosnkiem i majerankiemSurówka z rzepy w sosie chrzanowym