Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×11go listopada było Święto Niepodległości, tak trąbili o tych rogalach marcińskich, że postanowiłam zrobić swoje, nimi inspirowane, jednak o wiele szybsze w przygotowaniu z użyciem niezastąpionych
ziemniaków, wyszły przepyszne i tym sposobem został mi już dziś tylko jeden
rogal z 12
Składniki na 12 sztuk ( możecie podwoić, szybko znikają )400 g
pure ziemniaczanego230 g
mąki samorosnącej5 ml
aromatu arakowego15
daktyli50 g dobrej
czekolady(moja 85%)4 łyżki
miodubeza lub
cukier puder do obsypania3 łyżki
oleju4-5 łyżek gorącej
wodyPrzygotowanie:Piec nastawiamy na 200 stopni, góra dół z termoobiegiem. Na blaszce układamy papier do pieczenia.
Ziemniaki ucieramy z
wodą, dodajemy
olej i aromat, po czym dodajemy do
mąki i wyrabiamy.Masy łączą się błyskawicznie.
Czekoladę i
daktyle siekamy.Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na grubość 5mm, w kształt prostokąta, ok 30 x 10 cm, który dzielimy na 3 mniejsze a je kroimy wzdłuż przekątnej.Ciasto smarujemy 1/2
miodu, obsypujemy połową
daktyli i
czekolady, zwijamy z szerszej części do węższej. Układamy na blasze.Czynność powtarzamy.Jeśli chcemy aby były błyszczące możemy je posmarować
jajem rozbitym z 2-3 łyżkami
mleka.Po upieczeniu obsypujemy
bezą lub
cukrem pudrem.Smacznego!Te rogaliki były przepyszneNa pewno zrobię je też na święta dodając do nich korzeni!Jeśli macie ochotę na propozycje ziemniaczanych wypieków kliknijcie t u t a jJa zjadłam 3 na śniadanie wraz z
jogurtem i
pomarańczązdrowe i pełnowartościowe daniePowiązane notki:Słodkie rożki – bułeczki ziemniaczane z
czekoladą,
makiem,
daktylami i
arakiemZiemniaczane bułeczki , słodkie ale bez
cukru, vegańskieEkspresowe Ziemniaczano –
czekoladowe bułeczki sconesBułeczki – Rożki
truskawkowe z
czekoladą z
LODÓW! EkspresoweSłodka Bakaliowa
manna z
gruszką japońską czyli zdrowe
słodycze bez
cukru