ßßß
Składniki na 12 sztuk ( możecie podwoić, szybko znikają )400 g pure ziemniaczanego230 g mąki samorosnącej5 ml aromatu arakowego15 daktyli50 g dobrej czekolady(moja 85%)4 łyżki miodubeza lub cukier puder do obsypania3 łyżki oleju4-5 łyżek gorącej wodyPrzygotowanie:Piec nastawiamy na 200 stopni, góra dół z termoobiegiem. Na blaszce układamy papier do pieczenia.Ziemniaki ucieramy z wodą, dodajemy olej i aromat, po czym dodajemy do mąki i wyrabiamy.Masy łączą się błyskawicznie.Czekoladę i daktyle siekamy.Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na grubość 5mm, w kształt prostokąta, ok 30 x 10 cm, który dzielimy na 3 mniejsze a je kroimy wzdłuż przekątnej.Ciasto smarujemy 1/2 miodu, obsypujemy połową daktyli i czekolady, zwijamy z szerszej części do węższej. Układamy na blasze.Czynność powtarzamy.Jeśli chcemy aby były błyszczące możemy je posmarować jajem rozbitym z 2-3 łyżkami mleka.Po upieczeniu obsypujemy bezą lub cukrem pudrem.Smacznego!Te rogaliki były przepyszneNa pewno zrobię je też na święta dodając do nich korzeni!Jeśli macie ochotę na propozycje ziemniaczanych wypieków kliknijcie t u t a jJa zjadłam 3 na śniadanie wraz z jogurtem i pomarańczązdrowe i pełnowartościowe daniePowiązane notki:Słodkie rożki – bułeczki ziemniaczane z czekoladą, makiem, daktylami i arakiemZiemniaczane bułeczki , słodkie ale bez cukru, vegańskieEkspresowe Ziemniaczano – czekoladowe bułeczki sconesBułeczki – Rożki truskawkowe z czekoladą z LODÓW! EkspresoweSłodka Bakaliowa manna z gruszką japońską czyli zdrowe słodycze bez cukru