Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Widzieliście już te bułeczki w przepisie z pomarańczowymi, piekłam je razem, jednak te zrobiłam z mniejszej porcji, klasycznie robię je w takiej proporcji jak te
makowo-
arakowo-
czekoladowych, więc proporcje możecie tak zwiększyć mi na blasze więcej by się nie zmieściło. Prosty przepis i ciekawy sposób na wykorzystanie
ziemniaków .
Składniki:125 g
mąki samorosnącej200 g
pure ziemniaczanego1 łyżeczka
przyprawy do piernika3 łyżki
wiórków kokosowych1 1/2 łyżki
oleju2 łyżki
cukru ( u mnie brązowy)3 łyżki
soku pomarańczowego lub
wody i
aromatu pomarańczowegoPrzygotowanie:Piec nastawiamy na 200 stopni z termoobiegiem, góra dół. Jest to przepis ekspresowy, więc zanim się nagrzeje będziecie już
mieli bułeczki do włożenia do pieca.
Mąkę mieszamy z
cukrem, wiórkami,
przyprawą.
Ziemniaki mieszamy z
olejem,
sokiem oraz zapachem. Ugniatamy aby zmiękły.Wałkujemy i wykrawamy szklanką kółeczka.Pieczemy 15 minut, po czym wyciągamy z pieca i jemy ciepłe.Dzięki
ziemniakom, takie bułeczki można długo przechowywać i pozostają świeże
moje dzisiejsze śniadanie, bułeczki z
masłem twarogiem i
miodem, pychotkaSmacznego!Powiązane notki:Bułeczki scones piernikowo-
pomarańczowe, chrupiące śniadanko ze świąteczną nutąSłodkie rożki – bułeczki ziemniaczane z
czekoladą,
makiem,
daktylami i
arakiemEkspresowe Ziemniaczano –
czekoladowe bułeczki scones