Wykonanie
Tak tak, wiem, że to nie
słodycze, tylko przekąska. Mimo że nie słodka to jednak postanowiłem dodać tu przepis na domowe paluszki. W
sumie to można zrobić je też w wersji na słodko. Jeśli przed upieczeniem, zamiast
makiem,
solą czy
sezamem, posypiecie je
brązowym cukrem, myślę, że będą równie świetne. Chyba wykorzystam ten pomysł z
cukrem na przyszły raz. Takie paluszki, przygotowane w domu, są bardzo dobre i, jak się okazuje, niewiarygodnie łatwe w przygotowaniu.składniki (ok. 40 sztuk):300 g
mąki10 g suchych
drożdży140 ml ciepłej
wody1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli2 łyżki
olejumak,
sezam,
sól lub dowolne
przyprawyDrożdże umieścić w misce, zalać ciepłą (nie gorącą!)
wodą i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać
olej,
mąkę,
sól,
cukier i wyrobić gładkie, jednolite ciasto, które nie klei się do rąk. Jeśli będzie za suche, dodać 1-2 łyżki ciepłej
wody. Ciasto dzielić na kawałki. Każdy z nich rozwałkować lekko w dłoniach, a następnie na
stole na cienkie wałeczki tej samej długości i grubości. Surowe paluszki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować
olejem i przy pomocy tępej strony noża wykonać niewielkie nacięcia wzdłuż każdego. Przed pieczeniem posypać
makiem,
sezamem, gruboziarnistą
solą lub ulubionymi
przyprawami. Piec w 210 º C przez ok. 10-12 minut na jasny złoty kolor. Podawać jako przekąskę.Smacznego! :)