ßßß Cookit - przepis na domowe paluszki

domowe paluszki

nazwa

Wykonanie

Tak tak, wiem, że to nie słodycze, tylko przekąska. Mimo że nie słodka to jednak postanowiłem dodać tu przepis na domowe paluszki. W sumie to można zrobić je też w wersji na słodko. Jeśli przed upieczeniem, zamiast makiem, solą czy sezamem, posypiecie je brązowym cukrem, myślę, że będą równie świetne. Chyba wykorzystam ten pomysł z cukrem na przyszły raz. Takie paluszki, przygotowane w domu, są bardzo dobre i, jak się okazuje, niewiarygodnie łatwe w przygotowaniu.
składniki (ok. 40 sztuk):
300 g mąki
10 g suchych drożdży
140 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
mak, sezam, sól lub dowolne przyprawy
Drożdże umieścić w misce, zalać ciepłą (nie gorącą!) wodą i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać olej, mąkę, sól, cukier i wyrobić gładkie, jednolite ciasto, które nie klei się do rąk. Jeśli będzie za suche, dodać 1-2 łyżki ciepłej wody. Ciasto dzielić na kawałki. Każdy z nich rozwałkować lekko w dłoniach, a następnie na stole na cienkie wałeczki tej samej długości i grubości. Surowe paluszki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować olejem i przy pomocy tępej strony noża wykonać niewielkie nacięcia wzdłuż każdego. Przed pieczeniem posypać makiem, sezamem, gruboziarnistą solą lub ulubionymi przyprawami. Piec w 210 º C przez ok. 10-12 minut na jasny złoty kolor. Podawać jako przekąskę.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/11/domowe-paluszki.html