ßßß

Ekspresowy przepis na ciastka, gdy akurat najdzie nas ochota na coś słodkiego, a sklepy już pozamykane, a te które otwarte daleko i z absurdalnymi cenami.- pół kilo mąki- 1/2 - 2/3 szklanki cukru (zależy jak bardzo słodkie lubimy)- pół szklanki wiórków kokosowych- pół szklanki oleju- około pół szklanki wody- tabliczka wegańskiej szekolady- garść rodzynek+ opcjonalnie łyżeczka proszku do pieczenia+ opcjonalnie cukier migdałowyWymieszać suche składniki, dodać olej i potem stopniowo wodę. Konsystencja powinna nam pozwolić na wyrobienie ciasta. Czekoladę drobno siekamy, dorzucamy do ciasta razem z rodzynkami i mieszamy. Formujemy w rękach małe kulki, które potem rozpłaszczamy na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni na około 10-15 minut.