Wykonanie
Dla mojej Córci , która uwielbia wszystko co z
orzechami oraz
migdałami zmodyfikowałam troszkę babkę na ol eju i wyszła bardzo smaczna i baaardzo migdałowa babeczka. Córcia była zachwycona i oto przecież chodziło. :-) Polecam: bardzo szybka i bardzo wilgotna. Przepis na jedną keksówkę ok.27x10cm.Składniki:- 4
jajka- 1,5 szklanki
mąki orkiszowej (u mnie typ 750)- 4/5 szklanki ksylitolu/cukru (niepełna szklanka)- ok.95ml
oleju- ok.30ml
wody (łącznie
oleju i
wody ma być 125ml - 0,5 szklanki)- 1/4 szklanki mielonych
migdałów-
cukier migdałowy (nie trzeba)- kilka kropli
aromatu migdałowego- 1/5 płaskiej łyżeczki
proszku do pieczeniaJajka ubić w misie miksera razem z ksylitolem/cukrem i
cukrem migdałowym (gdy dajemy) . Następnie dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia oraz mielone
migdały i aromat. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodajemy
olej razem z
wodą. Mieszamy i wylewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
mąką keksówki. Ja piekłam w silikonowej formie , której nie trzeba smarować i wysypywać
mąką.
Wstawiamy do nagrzanego do 175*C piekarnika i pieczemy ok.30-40 minut z termoobiegiem, do suchego patyczka.Po 20 minutach babkę najlepiej naciąć nożykiem wzdłuż przez środek tak, by równo wyrastała. Ja zapomniałam i niestety popękała. Po nacięciu wyrasta równiutko.Babkę wyjąć z formy i wystudzić.
Babkę możemy polukrować. W tym celu przygotowujemy
lukier z
cukru trzcinowego wymieszanego z kilkoma kroplami
olejku migdałowego i kremówki. Smarujemy nim jeszcze letnią babkę. Można także posypać mielonym
ksylitolem, tylko wówczas szybciej będzie wysychać.
Smacznego :-)