ßßß Cookit - przepis na Czekolada piernikowa z suszonymi jagodami i skórką pomarańczową

Czekolada piernikowa z suszonymi jagodami i skórką pomarańczową

nazwa

Wykonanie

Czy taką czekoladkę chcielibyście dostać w prezencie? Czaruje wyglądem i prostotą wykonania. W świątecznym, piernikowym wydaniu, z aromatem prawdziwej skórki pomarańczowej przez Was samych ususzonej i zmielonej. Kiedy ktoś obdarowany odwinie szeleszczące sreberko i ugryzie pierwszy mały kawałek, gwarantuję, jego serce zostanie doszczętnie stopione i zdobyte przez Was.
Składniki (na dużą tabliczkę czekolady, około 200-250 g)
0,5 szklanki oleju kokosowego tłoczonego na zimno
0,5 szklanki kakao w proszku
3-4 czubate łyżki syropu daktylowego, buraczanego lub klonowego
4 łyżki suszonych jagód
2 łyżki suszonej skórki pomarańczowej
3- 4 łyżki suszonych płatków róży
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżeczka przyprawy do piernika bez mąki i cukru
2 długie patyczki do szaszłyków
foremka do zamrożenia czekolady o dowolnym kształcie (ja wykorzystałam zwykłą formę keksową)
Przygotowanie
Skórkę pomarańczową zmielić w młynku na pył. Formę keksową lub inną wyłożyć folią aluminiową i posypać obficie suszonymi płatkami róży. Ułożyć na nich dwa patyczki do szaszłyków w równych odstępach (pomogą ładnie podzielić czekoladkę). Rozpuścić olej kokosowy w rondelku i do ciepłego tłuszczu dodać kakao, przyprawę do piernika, skórkę pomarańczową i syrop. Lekko podgrzać, cały czas mieszając, ale nie gotować. Zdjąć z ognia i dodać pozostałe składniki. Wymieszać i wyłożyć masę na płatki róży. Ugnieść równo i ostrożnie wilgotną łyżką lub dłonią. Wstawić do zamrażalnika na co najmniej godzinę. Po tym czasie usunąć drewniane patyczki, pokroić i delektować się. Przechowywać w lodówce.
Uwaga
Susząc samodzielnie skórkę pomarańczową, warto użyć ekologicznej pomarańczy, ponieważ konwencjonalne pomarańcze niestety są pryskane i woskowane, a usunięcie z nich pestycydów jest w większym stopniu niemożliwe.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/12/czekolada-piernikowa-z-suszonymi.html