ßßß
Składniki (na dużą tabliczkę czekolady, około 200-250 g)0,5 szklanki oleju kokosowego tłoczonego na zimno0,5 szklanki kakao w proszku3-4 czubate łyżki syropu daktylowego, buraczanego lub klonowego4 łyżki suszonych jagód2 łyżki suszonej skórki pomarańczowej3- 4 łyżki suszonych płatków róży2 łyżki wiórków kokosowych1 łyżeczka przyprawy do piernika bez mąki i cukru2 długie patyczki do szaszłykówforemka do zamrożenia czekolady o dowolnym kształcie (ja wykorzystałam zwykłą formę keksową)
PrzygotowanieSkórkę pomarańczową zmielić w młynku na pył. Formę keksową lub inną wyłożyć folią aluminiową i posypać obficie suszonymi płatkami róży. Ułożyć na nich dwa patyczki do szaszłyków w równych odstępach (pomogą ładnie podzielić czekoladkę). Rozpuścić olej kokosowy w rondelku i do ciepłego tłuszczu dodać kakao, przyprawę do piernika, skórkę pomarańczową i syrop. Lekko podgrzać, cały czas mieszając, ale nie gotować. Zdjąć z ognia i dodać pozostałe składniki. Wymieszać i wyłożyć masę na płatki róży. Ugnieść równo i ostrożnie wilgotną łyżką lub dłonią. Wstawić do zamrażalnika na co najmniej godzinę. Po tym czasie usunąć drewniane patyczki, pokroić i delektować się. Przechowywać w lodówce.UwagaSusząc samodzielnie skórkę pomarańczową, warto użyć ekologicznej pomarańczy, ponieważ konwencjonalne pomarańcze niestety są pryskane i woskowane, a usunięcie z nich pestycydów jest w większym stopniu niemożliwe.