Wykonanie
Czy taką
czekoladkę chcielibyście dostać w prezencie? Czaruje wyglądem i prostotą wykonania. W świątecznym, piernikowym wydaniu, z aromatem prawdziwej
skórki pomarańczowej przez Was samych ususzonej i zmielonej. Kiedy ktoś obdarowany odwinie szeleszczące sreberko i ugryzie pierwszy mały kawałek, gwarantuję, jego
serce zostanie doszczętnie stopione i zdobyte przez Was.
Składniki (na dużą tabliczkę
czekolady, około 200-250 g)0,5 szklanki
oleju kokosowego tłoczonego na zimno0,5 szklanki
kakao w proszku3-4 czubate łyżki
syropu daktylowego, buraczanego lub klonowego4 łyżki suszonych
jagód2 łyżki suszonej
skórki pomarańczowej3- 4 łyżki suszonych
płatków róży2 łyżki
wiórków kokosowych1 łyżeczka
przyprawy do piernika bez
mąki i
cukru2 długie patyczki do szaszłykówforemka do zamrożenia
czekolady o dowolnym kształcie (ja wykorzystałam zwykłą formę keksową)
Przygotowanie
Skórkę pomarańczową zmielić w młynku na pył. Formę keksową lub inną wyłożyć folią aluminiową i posypać obficie suszonymi
płatkami róży. Ułożyć na nich dwa patyczki do szaszłyków w równych odstępach (pomogą ładnie podzielić
czekoladkę). Rozpuścić
olej kokosowy w rondelku i do ciepłego tłuszczu dodać
kakao,
przyprawę do piernika,
skórkę pomarańczową i
syrop. Lekko podgrzać, cały czas mieszając, ale nie gotować. Zdjąć z ognia i dodać pozostałe składniki. Wymieszać i wyłożyć masę na
płatki róży. Ugnieść równo i ostrożnie wilgotną łyżką lub dłonią. Wstawić do zamrażalnika na co najmniej godzinę. Po tym czasie usunąć drewniane patyczki, pokroić i delektować się. Przechowywać w lodówce.UwagaSusząc samodzielnie
skórkę pomarańczową, warto użyć ekologicznej
pomarańczy, ponieważ konwencjonalne
pomarańcze niestety są pryskane i woskowane, a usunięcie z nich pestycydów jest w większym stopniu niemożliwe.