ßßß Cookit - przepis na Dyniowo-piernikowe.

Dyniowo-piernikowe.

nazwa

Wykonanie

Jestem w Anglii od … można powiedzieć już 4 miesięcy i jeszcze nie jadłam scones ! Kruchych słodkich bułeczek jedzonych na śniadanie lub częściej do popołudniowej herbatki. Bez problemu można znaleźć tutaj ich wegańską wersję pełną bakalii. Ja jednak postanowiłam przygotować własne i nadziać je gorzką czekoladą oraz orzechami włoskimi . Co więcej są stworzone z mąki owsianej – dyniowe z piernikową nutą, bo przecież idą święta, a takie pyszne, lekko kruche i wilgotne scones mogą sprawdzić się idealnie jako dodatkowa słodycz na naszych stołach
piernikowe scones dyniowe z gorzką czekoladą oraz orzechami włoskimi
gingerbread pumpkin scones with dark chcolate and walnuts
Składniki: (ok. 6 niewielkich scones)
kopiasta szklanka mąki owsianej
pół łyżeczki proszku do pieczenia/sody oczyszczonej
łyżka przyprawy do piernika (najlepiej domowa! bez mąki i cukru)
2 spore łyżki puree dyniowego
1-2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
łyżka syropu daktylowego
dowolna ilość gorzkiej czekolady (tu: 99%)
garść posiekanych orzechów włoskich
Wymieszać ze sobą suche składniki. Następnie dodać puree dyniowe, olej oraz syrop i dokładnie zagnieść ciasto. Nie powinno się kleić do rąk, ma być jednolite i zwarte. Uformować koło i pokroić jak tort na 6 części. Piec na papierze do pieczenia ok. 15-20 min. w 180 stopniach Celsjusza. Ostudzić i podawać np. z słodką śmietanką kokosową/jogurtem roślinnym/dżemem/masłem orzechowym. Smacznego!
Home sweet home
Miłego dnia! :*
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/12/dyniowo-piernikowe.html