Wykonanie
Jestem w Anglii od … można powiedzieć już 4 miesięcy i jeszcze nie
jadłam scones ! Kruchych słodkich bułeczek jedzonych na śniadanie lub częściej do popołudniowej
herbatki. Bez problemu można znaleźć tutaj ich wegańską wersję pełną
bakalii. Ja jednak postanowiłam przygotować własne i nadziać je
gorzką czekoladą oraz
orzechami włoskimi . Co więcej są stworzone z
mąki owsianej –
dyniowe z piernikową nutą, bo przecież idą święta, a takie pyszne, lekko kruche i wilgotne scones mogą sprawdzić się idealnie jako dodatkowa
słodycz na naszych stołach
piernikowe scones
dyniowe z
gorzką czekoladą oraz
orzechami włoskimigingerbread pumpkin scones with dark chcolate and walnutsSkładniki: (ok. 6 niewielkich scones)
kopiasta szklanka
mąki owsianejpół łyżeczki proszku do pieczenia/sody oczyszczonejłyżka
przyprawy do piernika (najlepiej domowa! bez
mąki i
cukru)2 spore łyżki puree
dyniowego1-2 łyżki rozpuszczonego
oleju kokosowegołyżka
syropu daktylowegodowolna ilość
gorzkiej czekolady (tu: 99%)garść posiekanych
orzechów włoskichWymieszać ze
sobą suche składniki. Następnie dodać puree
dyniowe,
olej oraz
syrop i dokładnie zagnieść ciasto. Nie powinno się kleić do rąk, ma być jednolite i zwarte. Uformować koło i pokroić jak tort na 6 części. Piec na papierze do pieczenia ok. 15-20 min. w 180 stopniach Celsjusza. Ostudzić i podawać np. z słodką
śmietanką kokosową/jogurtem roślinnym/dżemem/masłem
orzechowym. Smacznego!
Home sweet
homeMiłego dnia! :*