ßßß Cookit - przepis na Tort z kokosową kaszą manną i musem truskawkowym

Tort z kokosową kaszą manną i musem truskawkowym

nazwa

Wykonanie

Tort z kokosową kaszą manną i musem truskawkowym mam nadzieje że skradnie wasze podniebienia tak jak nam skradł :D Rewelacyjny krem przygotowany z kaszy manny wczesnej ugotowanej w mleku kokosowym z dodatkiem białej czekolady. Po zblendowaniu masy w ogóle nie czuć że jest to kasza manna. Dlatego proszę mi tu nie kręcić nosem że nie lubię kaszy manny, że to trauma z dzieciństwa ;D Masa jest gładka, kremowa, bardzo maślana i czuć w niej lekką nutkę kokosa. Dla przełamania smaku i dodania odrobiny kwaskowatości wykorzystałam mus truskawkowy. I to był dobry wybór :D Mniam, polecam.
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki cukru
1 łyżka oleju
4,5 łyżki mąki
1/2 łyżeczki sody
Krem z kaszy manny:
500 ml mleka kokosowego
7 łyżek kaszy manny
100 g białej czekolady
150 g mała temp. pokojowa
1/2 szklanki cukru pudru
Mus truskawkowy:
500 g mrożonych truskawek
3/4 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
2 budynie śmietankowe
2 truskawkowe galaretki
Tortownica 24 cm
Biszkopt: Białka ubij na sztywno, wsypuj partiami cukier i ubijaj do chwili jego rozpuszczenia. Następnie cały czas ubijając dodaj żółtka i olej. Delikatnie wmieszaj mąkę i sodę. Przełóż ciasto do foremki, wyrównaj i piecz około 12-13 minut w 180*C (wierzch ciasta powinien mieć złoty kolor). Przestudź i oderwij pergamin.
Krem: 400 ml mleka wlej do garnka i zagotuj. Do pozostałego wsyp kasze mannę, wymieszaj i wlej do gotującego się mleka. Mieszaj aż masa zgęstnieje i zacznie delikatnie pyrkać (uważaj tylko żeby nie przypalić!). Zdejm z ognia i włóż połamaną czekoladę. Wymieszaj do rozpuszczenia, przykryj i przestudź w temp. pokojowej. Następnie zblenduj kaszę mannę. Masa będzie gładka i kremowa. Rozetrzyj masło z cukrem, cały czas ucierając dodawaj po jednej łyżce kaszy manny. Gdy masa będzie gotowa wyłóż ją na biszkopt, wyrównaj i włóż do lodówki.
Mus truskawkowy: Do garnka wlej wodę, dodaj cukier i podgrzej mieszając. Włóż truskawki i gotuj aż zmiękną. Następnie zblenduj na puree. Wsyp galaretki i budynie mieszaj aż masa zgęstnieje i zacznie delikatnie pyrkać. Przestudź. Gdy masa zacznie tężeć wylej ją na krem. Przechowuj w lodówce do 4 dni.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2016/02/tort-z-kokosowa-kasza-manna-i-musem.html