Wykonanie
Tort z
kokosową kaszą manną i musem
truskawkowym mam nadzieje że skradnie wasze podniebienia tak jak nam skradł :D Rewelacyjny krem przygotowany z
kaszy manny wczesnej ugotowanej w
mleku kokosowym z dodatkiem
białej czekolady. Po zblendowaniu masy w ogóle nie czuć że jest to
kasza manna. Dlatego proszę mi tu nie kręcić nosem że nie lubię
kaszy manny, że to trauma z dzieciństwa ;D Masa jest gładka, kremowa, bardzo
maślana i czuć w niej lekką nutkę
kokosa. Dla przełamania smaku i dodania odrobiny kwaskowatości wykorzystałam mus
truskawkowy. I to był dobry wybór :D Mniam, polecam.Składniki:
Biszkopt:3
jajka3 łyżki
cukru1 łyżka
oleju4,5 łyżki
mąki1/2 łyżeczki
sodyKrem z
kaszy manny:500 ml
mleka kokosowego7 łyżek
kaszy manny100 g
białej czekolady150 g mała temp. pokojowa1/2 szklanki
cukru pudruMus
truskawkowy:500 g mrożonych
truskawek3/4 szklanki
wody3/4 szklanki
cukru2 budynie
śmietankowe2
truskawkowe galaretkiTortownica 24 cm
Biszkopt:
Białka ubij na sztywno, wsypuj partiami
cukier i ubijaj do chwili jego rozpuszczenia. Następnie cały czas ubijając dodaj
żółtka i
olej. Delikatnie wmieszaj
mąkę i
sodę. Przełóż ciasto do foremki, wyrównaj i piecz około 12-13 minut w 180*C (wierzch ciasta powinien
mieć złoty kolor). Przestudź i oderwij pergamin.Krem: 400 ml
mleka wlej do garnka i zagotuj. Do pozostałego wsyp
kasze mannę, wymieszaj i wlej do gotującego się
mleka. Mieszaj aż masa zgęstnieje i zacznie delikatnie pyrkać (uważaj tylko żeby nie przypalić!). Zdejm z ognia i włóż połamaną
czekoladę. Wymieszaj do rozpuszczenia, przykryj i przestudź w temp. pokojowej. Następnie zblenduj
kaszę mannę. Masa będzie gładka i kremowa. Rozetrzyj
masło z
cukrem, cały czas ucierając dodawaj po jednej łyżce
kaszy manny. Gdy masa będzie gotowa wyłóż ją na
biszkopt, wyrównaj i włóż do lodówki.Mus
truskawkowy: Do garnka wlej
wodę, dodaj
cukier i podgrzej mieszając. Włóż
truskawki i gotuj aż zmiękną. Następnie zblenduj na puree. Wsyp
galaretki i budynie mieszaj aż masa zgęstnieje i zacznie delikatnie pyrkać. Przestudź. Gdy masa zacznie tężeć wylej ją na krem. Przechowuj w lodówce do 4 dni.