ßßß
Tort z kokosową kaszą manną i musem truskawkowym mam nadzieje że skradnie wasze podniebienia tak jak nam skradł :D Rewelacyjny krem przygotowany z kaszy manny wczesnej ugotowanej w mleku kokosowym z dodatkiem białej czekolady. Po zblendowaniu masy w ogóle nie czuć że jest to kasza manna. Dlatego proszę mi tu nie kręcić nosem że nie lubię kaszy manny, że to trauma z dzieciństwa ;D Masa jest gładka, kremowa, bardzo maślana i czuć w niej lekką nutkę kokosa. Dla przełamania smaku i dodania odrobiny kwaskowatości wykorzystałam mus truskawkowy. I to był dobry wybór :D Mniam, polecam.Składniki:Biszkopt:3 jajka3 łyżki cukru1 łyżka oleju4,5 łyżki mąki1/2 łyżeczki sodyKrem z kaszy manny:500 ml mleka kokosowego7 łyżek kaszy manny100 g białej czekolady150 g mała temp. pokojowa1/2 szklanki cukru pudruMus truskawkowy:500 g mrożonych truskawek3/4 szklanki wody3/4 szklanki cukru2 budynie śmietankowe2 truskawkowe galaretkiTortownica 24 cmBiszkopt: Białka ubij na sztywno, wsypuj partiami cukier i ubijaj do chwili jego rozpuszczenia. Następnie cały czas ubijając dodaj żółtka i olej. Delikatnie wmieszaj mąkę i sodę. Przełóż ciasto do foremki, wyrównaj i piecz około 12-13 minut w 180*C (wierzch ciasta powinien mieć złoty kolor). Przestudź i oderwij pergamin.Krem: 400 ml mleka wlej do garnka i zagotuj. Do pozostałego wsyp kasze mannę, wymieszaj i wlej do gotującego się mleka. Mieszaj aż masa zgęstnieje i zacznie delikatnie pyrkać (uważaj tylko żeby nie przypalić!). Zdejm z ognia i włóż połamaną czekoladę. Wymieszaj do rozpuszczenia, przykryj i przestudź w temp. pokojowej. Następnie zblenduj kaszę mannę. Masa będzie gładka i kremowa. Rozetrzyj masło z cukrem, cały czas ucierając dodawaj po jednej łyżce kaszy manny. Gdy masa będzie gotowa wyłóż ją na biszkopt, wyrównaj i włóż do lodówki.Mus truskawkowy: Do garnka wlej wodę, dodaj cukier i podgrzej mieszając. Włóż truskawki i gotuj aż zmiękną. Następnie zblenduj na puree. Wsyp galaretki i budynie mieszaj aż masa zgęstnieje i zacznie delikatnie pyrkać. Przestudź. Gdy masa zacznie tężeć wylej ją na krem. Przechowuj w lodówce do 4 dni.