ßßß
Zanim zaczęłam blogować to to ciasto było najczęstszym pieczonym ciastem przeze mnie. Później zaczęłam skupiać się na innych przepisach a o tym zapomniałam. Szkoda bo ciasto jest bardzo dobre i ma wielu fanów w mojej rodzinie. Ma bardzo smaczną truskawkową masę, do której oprócz galaretek dodajemy budynie. Trudno jej się oprzeć i powstrzymać przed wyjadaniem z garnka - to jest najtrudniejsza część w przygotowaniu ciasta :D Bardzo fajna jest jeszcze górna warstwa ciasta przygotowana z kwaśnej śmietany. Ogólnie mówiąc ciasto jest pyszne :DSkładniki:4 jajka3 łyżki cukru1 łyżka oleju6 łyżek mąki1/2 łyżeczki proszkuMasa truskawkowa:0,5 kg mrożonych truskawek3/4 szklanki wody3/4 szklanki cukru2 galaretki truskawkowe2 budynie śmietankoweŚmietana:400 ml śmietany kremówkiczubata łyżka cukru pudru2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w jak najmniejszej ilości wody albo 2 śmietan-fixyGórna warstwa:około 200 g maślanych herbatników180 g kwaśnej śmietany 18-22% ( w oryginalnym przepisie jest podana śmietana szczecinecka, ale możemy wykorzystać każdą dobrej jakości śmietanę).1-2 łyżek cukru pudruForemka: 40x25 cm wyłożona pergaminemBiszkopt: Ubijamy białka, gdy będą już sztywne pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy dopóki się nie rozpuści. Na niskich obrotach dodajemy po jednym żółtku następnie wlewamy olej. Gdy całość będzie już połączona delikatnie mieszając dodajemy mąkę a na koniec proszek. Pieczemy około 12-15 minut w 180*C. Po lekkim przestudzeniu odrywamy pergamin i przewracamy biszkopt na druga stronę.Masa truskawkowa: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i podgrzewamy mieszając. Wkładamy truskawki i dusimy aż zmiękną. Następnie blendujemy na puree, wsypujemy galaretki i budynie mieszamy aż masa zgęstnieje i zacznie delikatnie pyrkać. Studzimy. Gdy masa częściowo stężeje wylewamy ja na biszkopt i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.Śmietana: Śmietana i naczynie w którym będzie ubijana powinno być dobrze schłodzone. Ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i środek żelujący. Wykładamy na masę truskawkową.Herbatniki układamy na śmietanie a na nich rozsmarowujemy równą warstwę kwaśnej śmietany połączonej z cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce do 4 dni.
Za przepis dziękuje Elwirze R.