ßßß
Składniki na biszkopt:- 5 jaj- 1 szklanka cukru- 1 szklanka mąki- 1/4 szklanki maki ziemniaczanej- 1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Połączyć z żółtkami. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wylać do blaszki ( 25x30cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 min. w 180 st. C.Składniki na masę truskawkową:- 900 g truskawek świeżych lub mrożonych + 3/4 szklanki wody- 1 szklanka cukru- 2 galaretki truskawkowe- 2 budynie śmietankowe bez cukru + 3/4 szklanki wodyDo garnka wlać 3/4 szklanki wody, dodać truskawki i cukier. Zagotować do miękkości, a następnie poddusić, rozgnieść truskawki na jednolitą masę. Następnie wsypać galaretki i wymieszać. Budyń rozprowadzić w 3/4 szklanki wody i wlać do masy truskawkowej, chwilę pogotować, aż masa zgęstnieje. Zestawić z ognia, przestudzić, aż stanie się letnia i zacznie tężeć.Masę wyłożyć na biszkopt i równomiernie rozprowadzić. Poczekać aż masa zastygnie.Składniki na masę śmietanową:- 1/2 l śmietany kremówki ( ja dałam ok 1 l.)- 3 łyżki cukru pudru- 4 śmietan - fixy- ok. 100 g pokruszonych herbatnikówŚmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan - fixami. Wyłożyć na masę truskawkową, posypać pokruszonymi herbatnikami. Schłodzić.
Smacznego:)mniam