ßßß
Uwielbiam to ciasto. Jest bardzo proste, a takie smaczne... Oczywiście można je zrobić z dowolnymi owocami i zalać galaretką jaką się chce. Ponieważ miałam w domu trochę truskawek i galaretki truskawkowe to postanowiłam zrobić ciacho na weekend. Przepis na biszkopt znalazłam któregoś dnia na Wielkim Żarciu i uważam, że to najlepszy przepis. Testowałam już wiele i rzadko kiedy biszkopt wychodził taki fajny ... co najlepsze nie ma w nim grama proszku do pieczenia. Naprawdę polecam bo zawsze wyrasta !Składniki:2 galaretki truskawkowe700 ml wody500 ml śmietany 36 %cukier puder2 łyżeczki żelatynykilka truskawekBiszkopt:4 jajka100 g mąki100 g cukru2 łyżki gorącej wodyOddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy 2 łyżki wody i mieszamy. Następnie wsypujemy 50 g cukru i miksujemy aż do uzyskania puszystej masy ( bym powiedziała do białości, ale to nie jest do końca biel).Do białek dodajemy szczyptę soli i miksujemy aż do uzyskania sztywnej piany. Pod koniec miksowania wsypujemy 50 g cukru. Na masę z żółtek wykładamy ubite białka, przesiewamy mąkę i dopiero teraz wszystko dokładnie mieszamy. Pieczemy 30 minut w temp. 170 stopni.2 galaretki zalewamy wrzątkiem (700 ml) i mieszamy energicznie aż do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia.2 łyżeczki żelatyny zalewamy ciepłą wodą (ok 1/3 szklanki) i mieszamy aż do rozpuszczenia. Zimną śmietanę miksujemy. Kiedy śmietana będzie ubita dodajemy cukier puder (po łyżeczce, niech każdy doda tyle ile potrzebuje). Wystudzoną żelatynę dodajemy po trochu do ubitej śmietany.Ułożenie:Biszkopt nasączamy (w moim przypadku to była ciepła woda z cukrem i sokiem z cytryny). Na to wykładamy ubitą śmietanę. Następnie układamy pokrojone w plasterki truskawki i zalewamy tężejącą galaretką.UWAGA! To ciasto raz mi się nie udało. Mianowicie galaretka przeleciała przez całe ciasto i wsiąknęła w biszkopt. Proponuję na początku wlać trochę galaretki i wstawić do zamrażalnika na 5-10 minut. Galaretka , która stężeje stworzy "tamę" i nic Nam już nie powinno przeciekać.Smacznego!