Wykonanie
Tort urodzinowy dla mojego chrześniaka. Wyglądem miał przypominać kopiec kreta, niestety z braku kreta powstał żabi kopiec. Żaba była największą atrakcją imprezy.Mina sprzedawczyni w cukierniczym w odpowiedzi na moje pytanie o
cukrowego kreta była była bezcenna:).

składniki na
biszkopt:3
jajka1 szklanka
mąki1/2 szklanki
cukru1/2 łyżeczki proszku2 łyżki
oleju2 łyżki
kakaoZ podanych składników pieczemy
biszkopt w okrągłej blaszce, po wystudzeniu kroimy na połowę.
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.nadzienie
truskawkowe:300 g
truskawek3 łyżki
cukru pudrugalaretka truskawkowaGalaretki miksujemy z
cukrem i łączymy z
galaretką rozpuszczoną w 1 szklance
wodynadzienie
serkowe:500 g zmielonego
białego sera2 łyżki kwaśnej
śmietanypiana z 2
białek3/4 szklanki
cukru pudru4 łyżki
żelatynySer miksujemy z
cukrem i
śmietaną, dodajemy pianę ubitą z
białek. Łączymy z
żelatyna rozpuszczoną w odrobinie
mleka.Aby tort miał kształt kopca, robiłam go w szklanej misce na
sałatkę średniej wielkości. Z jednej części
biszkoptu wykroiłam placek średnicy miski u góry. Resztki i drugą połowę pokruszyłam na małe grudki, które idealnie przypominały glinę.Miskę należy dokładnie wyłożyć folią spożywczą. Następnie warstwami wylewać środek( jedną połowę nadzienia
serkowego, schłodzić w lodówce, drugą warstwą ma być nadzienie
truskawkowe, najlepiej tężejące i znowu szybko do lodówki, tak aby zdążyć wyłożyć drugą połówkę
serkowego, zanim stężeje) i po ostatniej warstwie, lekko zastygniętej, trzeba przykryć kółkiem z
biszkoptu i schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. Kiedy stężeje, wystarczy odwrócić miskę do góry nogami i delikatnie pociągając za folię wyciągnąć tort. Zdjąć folię, posmarować tort odrobiną
bitej śmietany i przykleić
biszkoptowe grudki.