Wykonanie
'zebra'Składniki:- 5
jajek- 1-1,5 sz klanki
cukr u- 1 op
cukru waniliowego- 3 szklanki
mąki + 2 łyżki- 1 , 5 łyżeczki pros zku do pieczenia- 1 szklanka
wody gazowanej- 1 szk lanka
oleju- 2 łyżki
kakao- ulubiony aromat-
cukier puder do oprószenia
Białka ubić na sztywno.
Żółtka utrzeć z
cukrem,
cukrem wani liowym. Dodać 3 szklanki przesianej
mąki,
proszek do pieczenia,
olej, wo dę i aromat. Utrzeć gładkie ciasto. Dodać
białka. Delikatnie wymieszać, do połącze ni a się składników.Ciasto podzielić na 2 częś ci. Do jednej dodać 2 łyżki
kakao, natomiast do drugiej 2 łyżki
mąki. Dokładnie wymieszać.Tortowni cę lub kek sówkę, wysmarować
masłem i wysypać
bułką tart ą (lub wyłożyć papi erem do pieczenia). N a środek formy nakładać na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (ma się stopniwo rozlewać).Piec ok. 1 godziny w pi ekarniku nagrzanym do 180C, do tzw. "suchego patyczka" .Po upieczeniu wystudzić i oprószyć
cukrem pudrem lub polać
polewą czekoladową .S maczneg o!
* ź ródło przepisu ' Słodki ś wia t Ewy Wachowicz', Ewa Wachowicz