Wykonanie
Powiem tam - pomysł na to ciacho podpatrzyłam w ulubionej mojej cukiernio - piekarni. Wymaga trochę czasu i pracy ale jest naprawdę wart tego poświęcenia. Jest tam ciasto jasne, ciemne,
galaretka śmietana i mnóstwo
truskawek :) Zapraszam :)Ciasto :- 6
jajek- 1 i 1/2 szklanki
cukru-
cukier wanilinowy lub parę kropel ekstraktu- 2 i 1/2 szklanki
mąki- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 3/4 szklanki
oleju- 3/4 szklanki
wody mineralnej gazowanej- 2 łyżeczki
kakao- 2 łyżki
mąki pszennejMasa śmietanowa:- 500 ml.,
śmietany 30%- 1 szklanka
truskawek- 2 - 3 łyżki
żelatyny- 2 - 3 łyżki gorącej
wody- 100g
cukru pudruOprócz tego 2 szklanki
truskawek i 2
galaretki truskawkowe oraz 2 formy keksowe 35X15cmNa początek ciasto.
Jajka ubijamy z
cukrem oraz
wanilią. Wsypujemy
mąkę przesiana z
proszkiem do pieczenia. Do tego wlewamy
wodę i
olej. Wszystko razem mieszamy, po czym dzielimy na dwie części. Do jeden dodajemy
kakao a do drugiej 2 łyżki
mąki pszennej. Wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki najpierw jedno ciasto ( jasne) a do drugiej ( takiej samej ) możemy wlać drugie ciasto ( ciemne) Pieczemy ok 25 min w 170C ( bez termoobiegu)Oba ciasta studzimy. Na jasny
biszkopt wykładamy
truskawki.
Galaretki rozpuszczamy w pół litrze gorącej
wody i jak ostygną zalewamy nimi
truskawki. Wkładamy do lodówki. Kiedy
galaretka zacznie tężeć ale jeszcze będzie "plastyczna" nakładamy ciemne ciasto i znów wkładamy do lodówki.Teraz zabieramy się za białą masę.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy. W jednej misce ubijamy na sztywno kremówkę z połową
cukru. W drugiej misce miksujemy
truskawki z drugą połową
cukru - na mus. Kiedy
żelatyna ostygnie dolewamy ją do kremówki i mieszamy. Wkładamy na 15 min do lodówki po czym wlewamy mus mieszamy łyżką i zalewamy ciemne ciasto. Całość wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Na wierzch możemy ułożyć
truskawki i świeże
zioła mięty lub
melisy.
Przepis dodaję do akcji :oraz :