Wykonanie
05 Lipca 2013 Gotowanie ze stylemLato to idealny czas na desery. Sernik z
truskawkową niespodzianką to doskonała propozycja na wszelkie spotkania okolicznościowe, przyjęcia rodzinne, urodziny bądź imieniny szczególnie podczas upalnych dni. Postawą jest
czekoladowy biszkopt, delikatny krem oraz orzeźwiająca
galaretka z
owocami. Ten wyjątkowy deser nie tylko smakuje wybornie, ale również wygląda bardzo apetycznie.

Składniki :Warstwa truskawkowa:500-600 g
truskawek2 łyżki
cukru pudru150 ml
wody1½
galaretki truskawkowejBiszkopt:1 szklanka
mąki tortowej1 łyżka stołowa
mąki ziemniaczanej4
jajka1 szklanka
cukru1½ łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
kakaomasło bądź
olej roślinny do posmarowania tortownicytortownica o średnicy 23 cm, może być większaMasa serowa:600 g
białego sera twarogowego250 g
serka mascarpone180 g
jogurtu naturalnego120 g
cukru pudru100 ml wrzącej
wody4 łyżeczki
żelatynySposób przygotowania:Warstwa truskawkowa:
Truskawki odszypułkować a następnie zblenderować na gładką masę. W 150 ml wrzącej
wody rozpuścić1 ½
galaretki truskawkowej, przelać do
truskawek i wymieszać. Nie należy dodawać grudek
galaretki, tylko klarowny roztwór.Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć folią aluminiową tak, by brzegi wystawały poza jej pierścień. Przelać masę
truskawkową, po czym wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Biszkopt:Całe
jajka utrzeć wraz z
cukrem na puszystą masę za pomocą miksera.
Mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia oraz
mąkę ziemniaczaną przesiać do oddzielnego naczynia.Do ubitej masy jajecznej dodawać porcjami przesiane suche składniki cały czas delikatnie mieszając za pomocą łyżki.Piekarnik rozgrzać do 180°C. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować
masłem oraz wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej masę i piec 15-20 minut, aż ciasto wyrośnie. Uchylić drzwiczki piekarnia i pozostawić w nim ciasto, aż do całkowitego wystygnięcia.Masa serowa:W 100 ml wrzącej
wody rozpuścić
żelatynę. Mieszać intensywnie, aż do uzyskania klarownego roztworu bez widocznych grudek.
Ser biały przełożyć do miski wraz z
cukrem,
serkiem mascarpone oraz
jogurtem, po czym zmiksować na gładką masę. Następnie delikatnie wlać przestudzoną
żelatynę i mieszać jeszcze około 4 minuty. Masę
serową podzielić na 2 części ( ⅓ i ⅔).Warstwę
truskawkową delikatnie wyjąć z tortownicy.Na
biszkopt przelać ⅓ masy serowej i równomiernie rozprowadzić ją po całej powierzchni. Na środek nałożyć krążek z masą
truskawkową, a następnie uzupełnić boki oraz pokryć wierzch pozostałą ilością masy serowej. Wygładzić za pomocą
łopatki i wstawić do lodówki na 5-6 godzin a najlepiej na całą noc.Sernik podawać udekorowany
truskawkami.Moje rady:Krążek
truskawkowy możemy wykonać wieczorem dnia pierwszego. Kolejnego dnia pieczemy ciasto, studzimy je a następnie pod koniec dnia wykańczamy. Wstawiamy do lodówki na całą noc i gotowe.

