Wykonanie
Od kilku dni męczy mnie nie takie małe przeziębienie, które odebrało mi jakiekolwiek chęci do życia, ale zdążyło chyba już przejść wszystkie fazy: zmęczenie, ból głowy, ból gardła, katar, kaszel, dlatego dzisiaj czekam na magiczne ozdrowienie. Mam wielką nadzieję, że do wieczora uda mi się postawić na nogi, bo nie wypada nie przyjść na przyjęcie urodzinowe Oli i Angeliki. Może w kuracji pomogą pączki, których niestety nie usmażę sama, ale na pewno wybiorę te najlepsze w pobliskiej
cukierni oraz moje ulubione ciasto-
truskawkowo-
serowe, którego zapasy przywiozłam z domu! :)Także ogłaszam wszem i wobec, że kuracja została rozpoczęła już od rana (oczywiście wszystko w granicach rozsądku, zapewniam) !
![](/Data/Images/uzaleznieniwkuchni.blogspot.com\2014_slash_02_slash_dzisiaj-nie-tylko-tusto-ale-takze-sodko/l/-615895576.JPG)
Składniki na 2
biszkopty:- 4
jajka- 3 łyżki
wody przegotowanej zimnej- 3/4 szklanki
cukru- 200 g
mąki pszennej- 2 łyżki
kakao- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 3 łyżeczki
cukru wanilinowego- szczypta
soliWykonanie:
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy ze szczyptą
soli oraz
wodą na sztywną pianę. Cały czas mieszając dodajemy po łyżce
cukru, a następnie po jednym
żółtku.
Mąkę,
proszek do pieczenia,
kakao mieszamy razem w misce i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki używając łyżki bądź miksera nastawionego na małe obroty. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, które będą stanowiły spód i wierzch naszego
tortu.Pierwszą część wykładamy na natłuszczoną i wysypaną
bułką tartą tortownicę, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st i pieczemy przez 15 min . Po upieczeniu wykładamy ciasto od razu z tortownicy i kładziemy na ścierkę posypaną
cukrem. To samo robimy z drugą częścią ciasta.
![](/Data/Images/uzaleznieniwkuchni.blogspot.com\2014_slash_02_slash_dzisiaj-nie-tylko-tusto-ale-takze-sodko/l/1935860483.JPG)
Składniki na mus
truskawkowy:- 450 g mrożonych
truskawek- 1
galaretki truskawkowe- 3 łyżki
cukru pudru- 2 łyżeczki
żelatynyWykonanie:Rozmrożone
truskawki miksujemy za pomocą blendera z
cukrem pudrem, następnie wlewamy do nich przygotowaną wcześniej
galaretkę- musi być zimna. Opcjonalnie możemy dodać także
żelatynę rozpuszczoną we wrzątku, także wystudzoną. Mus wlewamy do miski i czekamy aż stężeje. Będzie on stanowił pierwszą warstwę naszego ciasta.Składniki na masę
serową:- 250 g
serka mascarpone- 250 g
twarogu chudego- 250 g
jogurtu naturalnego- 2 łyżki
żelatyny- 5 łyżek
cukru pudruWykonanie:
Serek mascarpone i
twarogu wrzucamy do miski i miksujemy na średnich obrotach. Mieszamy do momentu aż
sery się połączą i zanikną grudki z
twarogu. Następnie dodajemy
cukier puder i
jogurt naturalny. Na samym końcu wlewamy rozpuszczoną we wrzątku i ostudzoną
żelatynę. Masę wstawiamy do lodówki na 15 min, aby nabrała gęstej konsystencji. Należy jednak pilnować, aby nie zastygła całkowicie, dlatego, co kilka minut zaglądamy do lodówki.Wykonane całości:Jeden z wcześniej upieczonych
biszkoptów kładziemy na spód blaszki następnie wykładamy całość musu
truskawkowego, na mus kładziemy masę
serową i zakrywamy drugim
biszkoptem. Na wierzch ciasta wylewamy rozpuszczoną w kąpieli
wodnej całą tabliczkę
czekolady mlecznej. Ciasto zakrywamy folią spożywczą i przechowujemy w lodówce. Najlepiej, aby przed podaniem postało w lodówce ok. 3-4 godz.Inspiracja do ciasta znajduje się TUTAJ .
![](/Data/Images/uzaleznieniwkuchni.blogspot.com\2014_slash_02_slash_dzisiaj-nie-tylko-tusto-ale-takze-sodko/l/-1799509449.JPG)
![](/Data/Images/uzaleznieniwkuchni.blogspot.com\2014_slash_02_slash_dzisiaj-nie-tylko-tusto-ale-takze-sodko/l/-271538697.JPG)