ßßß Cookit - przepis na CZEKOLADOWE CIASTO ZE ŚMIETANĄ I OWOCAMI

CZEKOLADOWE CIASTO ZE ŚMIETANĄ I OWOCAMI

nazwa

Wykonanie

Ciasto prawie jak tort, bardzo owocowe, bardzo efektownie wygląda i rewelacyjnie smakuje. Owoce dodałam sezonowe,takie jakie znalazłam na działce, jednak możemy użyć tylko malin lub samych truskawek. Polecam mój przepis na letnie ciasto.
BISZKOPT CZEKOLADOWY :
4 jajka
3/4 szklanki mleka
2 duże łyżki z czubkiem, ciemnego kakao
1/2 szklanki cukru
1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki oleju
Białka ubijamy, mikserem na sztywno. Dalej ubijając wlewamy żółtka, wsypujemy cukier, następnie wlewamy mleko, olej i na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakaem.
Tortownicę wykładamy folią aluminiową, wylewamy cisto i pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 *C. Biszkopt nie rośnie zbyt wysoki, więc proszę się nie martwić, jednak da się go przeciąć na dwie połowy a górkę, która powstanie na środku ciasta ścinamy i kruszymy.
ŚMIETANA Z TRUSKAWKAMI :
2 kubeczki śmietany 30 % po 200 ml ( użyłam Pilos z Lidla)
2 cukry waniliowe
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki żelatyny
20 dkg truskawek
1/2 opakowania galaretki truskawkowej
1/2 szklanki gorącej,przegotowanej wody
trochę dowolnych owoców do dekoracji ciasta
PRZYGOTOWANIE :
Truskawki oczyszczamy, myjemy, rozdrabniamy w miseczce widelcem na papkę.
W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i galaretkę, po rozpuszczeniu i ostygnięciu dodajemy do niej rozgniecione truskawki, mieszamy i pozostawiamy aż całkowicie ostygnie.
Bardzo zimne śmietany ( dobrze jest je przed ubijaniem włożyć na 20 minut do zamrażarki ) , przelewamy do wysokiego naczynia, wsypujemy cukry i ubijamy robotem na sztywno. Następnie wlewamy do śmietany truskawki z galaretką, jeszcze chwilkę mieszamy i odkładamy masę do lodówki na kilka minut, aż trochę stężeje.
Z biszkoptu ścinamy górkę która powstała na czubku ciasta, kruszymy ją a ciasto kroimy wzdłuż na dwie równe połówki.
Na pierwszy blat ciasta wykładamy część śmietany, przykrywamy drugą połówką i wykładamy resztę masy, którą równo rozsmarowujemy również na boki ciasta.
Na sam wierzch wysypujemy pokruszone ciasto,lekko je dociskając. Całość dekorujemy letnimi owocami i listkami mięty. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Podajemy schłodzone.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/06/czekoladowe-ciasto-ze-smietana-i-owocami.html