Pokazały się już polskie truskawki, więc sezon truskawkowy czas zacząć. Proponuję mocno czekoladowe ciasto z truskawkami ( w oparciu o przepis z "Moich wypieków")SKŁADNIKI:1/2 szklanki mleka1/2 tabliczki gorzkiej czekolady1 szklanka mąki1/2szklanki kakao1/2 łyżeczki proszku dopieczenia1/2 łyżeczki sody1 jajko2/3 szklanki cukru1/4 szklanki oleju1/2 szklanki śmietany1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1/2 kg truskawek (lub innych owoców)2 galaretki truskawkowe (lub wiśniowe)Mleko podgrzać i rozpuścić w nim połamaną czekoladę. Jajko zmiksować z cukrem, dodać pozostałe składniki i wystudzone mleko. Gdy wszystkie składniki się połączą, przelać je do tortownicy (śr 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni C przez ok. 30-35 minut. Wystudzić. Na wierzchu ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić.