ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowo-waniliowo-truskawkowe

Ciasto czekoladowo-waniliowo-truskawkowe

nazwa

Wykonanie

Czekoladowy biszkopt , warstwa truskawkowa ,a do tego lekki , puszysty krem waniliowy , całość oblana mleczną czekoladą ….. kalorycznie ale pysznie ;)
Biszkopt
8 jaj
250g cukru
130g mąki
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
8 łyżek wody
Warstwa truskawkowa
650g truskawek
3 galaretki truskawkowe
Krem waniliowy
Budyń waniliowy mały z cukrem
1/2 l mleka
1/2 l śmietany 30%
4-5 łyżek cukru pudru
cukier waniliowy
6 łyżeczek żelatyny
Dodatkowo
150g czekolady mlecznej
50g czekolady białej
około 500g truskawek
Sposób przygotowania
Białka oddzielić od żółtek , do żółtek dodać cukier i letnią wodę , wszystko utrzeć do białości . Mąkę zmieszać z kakao i proszkiem do pieczenia , dodać do utartych żółtek , wymieszać , białka ubić na sztywno , delikatnie połączyć z ciastem , ciasto podzielić na dwie części ,upiec dwa biszkopty w formach o wymiarach 24/35cm piec około 30 minut w 175 *C
Truskawki , rozgnieść , zagotować do gotujących wsypać galaretki , mieszając , podgrzewać aż galaretki się rozpuszczą , odstawić do lekkiego stężenia > wyłożyć na pierwszy biszkopt , wstawić do lodówki
Budyń ugotować dodając cukier waniliowy , 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/4 szkl wrzątku , dodać do budyniu , wystudzić
3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/4 szkl wrzątku , śmietanę ubić z cukrem pudrem , dodać rozpuszczoną żelatynę , delikatnie połączyć z budyniem . Krem wyłożyć na warstwę truskawkową , przykryć biszkoptem
Czekoladę mleczna rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem 2-3 łyżek mleka , oczyszczone truskawki pokroić na połówki , ułożyć na polanym czekoladą biszkopcie .Czekoladę mleczną rozpuścić z łyżką mleka w kąpieli wodnej , polać truskawki.
Źródło:http://kulinarnyprzepis.pl/ciasto-czekoladowo-waniliowo-truskawkowe