Wykonanie
Czekoladowy biszkopt , warstwa truskawkowa ,a do tego lekki , puszysty krem
waniliowy , całość oblana
mleczną czekoladą ….. kalorycznie ale pysznie ;)
Biszkopt8 jaj250g
cukru130g
mąki2 łyżki
kakao1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia8 łyżek
wodyWarstwa truskawkowa650g
truskawek3
galaretki truskawkoweKrem
waniliowyBudyń waniliowy mały z
cukrem1/2 l
mleka1/2 l
śmietany 30%4-5 łyżek
cukru pudrucukier waniliowy6 łyżeczek
żelatynyDodatkowo150g
czekolady mlecznej50g
czekolady białejokoło 500g
truskawekSposób przygotowania
Białka oddzielić od
żółtek , do
żółtek dodać
cukier i letnią
wodę , wszystko utrzeć do białości .
Mąkę zmieszać z
kakao i
proszkiem do pieczenia , dodać do utartych
żółtek , wymieszać ,
białka ubić na sztywno , delikatnie połączyć z
ciastem , ciasto podzielić na dwie części ,upiec dwa
biszkopty w formach o wymiarach 24/35cm piec około 30 minut w 175 *C
Truskawki , rozgnieść , zagotować do gotujących wsypać
galaretki , mieszając , podgrzewać aż
galaretki się rozpuszczą , odstawić do lekkiego stężenia > wyłożyć na pierwszy
biszkopt , wstawić do lodówki
Budyń ugotować dodając
cukier waniliowy , 3 łyżeczki
żelatyny rozpuścić w 1/4 szkl wrzątku , dodać do budyniu , wystudzić3 łyżeczki
żelatyny rozpuścić w 1/4 szkl wrzątku ,
śmietanę ubić z
cukrem pudrem , dodać rozpuszczoną
żelatynę , delikatnie połączyć z
budyniem . Krem wyłożyć na warstwę
truskawkową , przykryć
biszkoptemCzekoladę mleczna rozpuścić w kąpieli
wodnej z dodatkiem 2-3 łyżek
mleka , oczyszczone
truskawki pokroić na połówki , ułożyć na polanym
czekoladą biszkopcie .
Czekoladę mleczną rozpuścić z łyżką
mleka w kąpieli
wodnej , polać
truskawki.