ßßß
Przepis pochodzi od mojej mamy. Ja nieco go zmodyfikowałam. Ciasto wspaniale nadaje się na letni czas, gdyż jest leciutkie i orzeźwiające. No i można je zrobić również z innymi owocami :)Biszkopt kakaowy:5 jajek1 ¼ szklanki cukru1 ¼ szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kakaoPtasie mleczko:900ml śmietanki kremówki1 cukier waniliowy2 łyżki cukru pudru5 łyżeczek żelatyny (+ ok.4-5 łyżek zimnego mleka)2 galaretki truskawkoweOk.1 kg truskawek (umytych i obranych)Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i żółtka. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy łyżką. Gotowe masę przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C. Lekko ciepły biszkopt odrywamy z papieru.Galaretki mieszamy 750ml gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia.Żelatynę zamaczamy w szklance, w około 3 łyżkach przegotowanej, zimnej wody. Pozostawiamy by napęczniała.Zimny biszkopt wkładamy z powrotem do blaszki wyłożonej ciasno pergaminem. By galaretka nam nie uciekła, najlepiej włożyć kawałki tekturki na boki ciasta.Do śmietany dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Ubijamy na sztywno. Żelatynę razem ze szklanką wkładamy do niewielkiego garnuszka z wrzątkiem i mieszamy by była płynna. Gdy jest już całkowicie rozpuszczona, wyjmujemy z garnuszka i dodajemy do niej zimne mleko. Całość mieszamy. Musi być płynna, bez grudek. Jeśli powstaną grudki wkładamy z powrotem do garnuszka z ciepłą woda i mieszamy do rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę o płynnej konsystencji dodajemy po trochu do śmietanki i szybko mieszamy.Śmietankę wykładamy na biszkopt i dobrze rozsmarowujemy. Następnie układamy na niej połówki truskawek, po czym wkładamy do lodówki lub zamrażalnika, by się dobrze schodziła.* Po około 30 minutach wylewamy na nią zimną, ale jeszcze nie stężałą galaretkę i ponownie zostawiamy w lodówce.Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce, wówczas ma pyszny, orzeźwiający smak.* Przed wylaniem galaretki najlepiej trzymać ciasto w zamrażalniku, gdyż zimne owoce szybciej ścinają galaretkę, dzięki czemu nie ma czasu by wsiąkła w biszkopt.
R E K L A M A