Wykonanie
Ciasto prawie jak tort, bardzo
owocowe, bardzo efektownie wygląda i rewelacyjnie smakuje.
Owoce dodałam sezonowe,takie jakie znalazłam na działce, jednak możemy użyć tylko
malin lub samych
truskawek. Polecam mój przepis na letnie ciasto.
BISZKOPT CZEKOLADOWY :4
jajka3/4 szklanki
mleka2 duże łyżki z czubkiem, ciemnego
kakao1/2 szklanki
cukru1 i 3/4 szklanki
mąki tortowej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 szklanki
olejuBiałka ubijamy, mikserem na sztywno. Dalej ubijając wlewamy
żółtka, wsypujemy
cukier, następnie wlewamy
mleko,
olej i na koniec wsypujemy
mąkę wymieszaną z proszkiem i
kakaem.Tortownicę wykładamy folią aluminiową, wylewamy cisto i pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 *C.
Biszkopt nie rośnie zbyt wysoki, więc proszę się nie martwić, jednak da się go przeciąć na dwie połowy a górkę, która powstanie na środku ciasta ścinamy i kruszymy.
ŚMIETANA Z
TRUSKAWKAMI :2 kubeczki
śmietany 30 % po 200 ml ( użyłam Pilos z Lidla)2
cukry waniliowe2 łyżeczki
cukru2 łyżeczki
żelatyny20 dkg
truskawek1/2 opakowania
galaretki truskawkowej1/2 szklanki gorącej,przegotowanej
wodytrochę dowolnych
owoców do dekoracji ciastaPRZYGOTOWANIE :
Truskawki oczyszczamy, myjemy, rozdrabniamy w miseczce widelcem na papkę.W gorącej wodzie rozpuszczamy
żelatynę i
galaretkę, po rozpuszczeniu i ostygnięciu dodajemy do niej rozgniecione
truskawki, mieszamy i pozostawiamy aż całkowicie ostygnie.Bardzo zimne
śmietany ( dobrze jest je przed ubijaniem włożyć na 20 minut do zamrażarki ) , przelewamy do wysokiego naczynia, wsypujemy
cukry i ubijamy robotem na sztywno. Następnie wlewamy do
śmietany truskawki z
galaretką, jeszcze chwilkę mieszamy i odkładamy masę do lodówki na kilka minut, aż trochę stężeje.Z
biszkoptu ścinamy górkę która powstała na czubku ciasta, kruszymy ją a ciasto kroimy wzdłuż na dwie równe połówki.Na pierwszy blat ciasta wykładamy część
śmietany, przykrywamy drugą połówką i wykładamy resztę masy, którą równo rozsmarowujemy również na boki ciasta.Na sam wierzch wysypujemy pokruszone ciasto,lekko je dociskając. Całość dekorujemy letnimi
owocami i listkami
mięty. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Podajemy schłodzone.Smacznego.