Wykonanie
            Bigos gotowany na 
winie i dodatkiem 
dziczyzny jest wspaniałą kompozycją 
smakową, składającą się z rozmaitych 
mięs, 
kapusty oraz wyśmienitych dodatków.

SKŁADNIKI :1,5 kg 
kapusty kiszonej1 kg 
łopatki wieprzowej0,5 kg 
wędlin ( 
kiełbasa z sarny, dzika, kawałek 
boczku )20 dkg 
wędzonego boczku1 
kiełbasa jałowcowagarść 
suszonych grzybów30 dkg 
pieczarek6-8 suszonych 
śliwek3 łyżki 
przecieru pomidorowegosól, 
pieprz do smaku2 
liście laurowe3 kulki 
ziela angielskiego6 kulek 
pieprzu1 szklanka czerwonego, 
wytrawnego winazioła suszone ; 
tymianek, 
majeranek, cząber, 
kolendra do smaku2 duże 
cebule2 
marchewkikawałek 
selera5 łyżek 
olejuprzyprawa do bigosuPRZYGOTOWANIE :
Kapustę płuczemy pod bieżącą 
wodą i wyciskamy z nadmiaru kwasu.Do dużego garnka wkładamy wyciśniętą 
kapustę, 
liść laurowy, 
ziele angielskie i 
pieprz. Na środek wkładamy kawał 
mięsa wieprzowego, zalewamy całość 
wodą, tak aby 
kapusta była przykryta i dusimy na małym ogniu około 30-40 minut.
Mięso wyciągamy z 
kapusty, kroimy je w kostkę łącznie z 
kiełbasami, 
boczkiem i 
cebulą. podpiekamy na 
oleju na patelni aż się zrumienią.Do 
kapusty dodajemy, 
przecier pomidorowy, pokruszone 
grzybki, pokrojone 
pieczarki oraz 
śliwki suszone i wlewamy 
wino. Dusimy około 20 minut co jakiś czas mieszając, trzeba uważać aby bigos się nie przypalił.
Marchew i 
seler ścieramy na tarce jarzynowej, dodajemy do bigosu i doprawiamy do smaku.Całość dusimy jeszcze około 20 minut, często mieszając i doprawiając do smaku.Bigos jest już gotowy, możemy jeszcze go odpowiednio przyprawic.Na drugi dzień, kiedy smaki już się przegryzą, ponownie go zagotowujemy, wtedy jest najsmaczniejszy.Nadmiar możemy przełożyć do litrowych słoików i zagotować.

