ßßß
WYKONANIEGrzyby umyć, namoczyć, drobno pokrajać, ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły razem z namoczonymi śliwkami. Mięso umyć, pokrajać w kostkę razem z boczkiem oraz z cebulą. Boczek stopniowo stopić, włożyć mięso, obrumienić, dodać pokrojoną drobno cebulę, podsmażyć. Kapustę pokrajać, zalać wrzącą woda, dodać mięso, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, liście laurowe i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać grzyby i śliwki. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z kapustą, winem, koncentratem pomidorowym, pokrajaną w kostkę kiełbasa oraz przyprawą do bigosu, czosnkiem, dusić kilka minut, często mieszając po czym doprawić do smaku. Odstawić na jeden dzień. Najlepiej smakuje odgrzewany.sobota, 10 marca 2012, wela2poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »