ßßß Cookit - przepis na BIGOS STAROPOLSKI

BIGOS STAROPOLSKI

nazwa

Wykonanie

« JAJECZNICA Z PIECZARKAMI
ŻEBERKA Z JABŁKAMI »
1-2 GRZYBÓW SUSZONYCH
3 DAG ŚLIWEK SUSZONYCH
40 DAG MIĘSA WIEPRZOWEGO
10 DAG BOCZKU WĘDZONEGO
8 DAG CEBULI
1 KG KAPUSTY KWASZONEJ
TŁUSZCZ
2 DAG MĄKI
100 ML CZERWONEGO WYTRAWNEGO WINA
5 DAG KONCENTRATU POMIDOROWEGO
20 DAG KIEŁBASY
CZOSNEK
SÓL, PIEPRZ W ZIARENKACH, 3-4 LIŚCIE LAUROWE,KILKA ZIAREN ZIELA ANGIELSKIEGO, PRZYPRAWA DO BIGOSU
WYKONANIE
Grzyby umyć, namoczyć, drobno pokrajać, ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły razem z namoczonymi śliwkami. Mięso umyć, pokrajać w kostkę razem z boczkiem oraz z cebulą. Boczek stopniowo stopić, włożyć mięso, obrumienić, dodać pokrojoną drobno cebulę, podsmażyć. Kapustę pokrajać, zalać wrzącą woda, dodać mięso, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, liście laurowe i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać grzyby i śliwki. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z kapustą, winem, koncentratem pomidorowym, pokrajaną w kostkę kiełbasa oraz przyprawą do bigosu, czosnkiem, dusić kilka minut, często mieszając po czym doprawić do smaku. Odstawić na jeden dzień. Najlepiej smakuje odgrzewany.
sobota, 10 marca 2012, wela2
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Źródło:http://gotujcosniecos.blox.pl/2012/03/BIGOS-STAROPOLSKI.html