ßßß
Czasem są takie sytuacje, że potrzeba szybko przygotować coś, co zasyci największych głodomorów. Moja babcia zawsze miała na takie okazje bigos w zanadrzu - mroziła, odmrażała... taki prawdziwy, który gotował się z dużą ilością mięsa przez kilka dni... ja opracowałam sobie taką oto kapustę udającą bigos, bo po pierwsze mięsa w niej mało, a po drugie robi się ją dosłownie ze dwie godziny... za to w smaku niewiele odbiega :-) oceńcie sami...SKŁADNIKI2 kg kapusty kiszonej400 g fileta z kurczaka300 g boczku wędzonego500 g kiełbasy (lub różnych pomieszanych wędlin)500 g pieczarek3 - 4 suszone grzybykilka suszonych śliwek2 duże cebule3 listki laurowe200 ml przecieru pomidorowego2 ząbki czosnkusól, pieprzKapustę płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (do linii kapusty, żeby ją tylko przykryło) - jeśli uznacie, że kapusta jest zbyt kwaśna, to odcedźcie ją i jeszcze raz zalejcie wodą (tym razem gorącą) i dalej postępujcie zgodnie z moimi wskazówkami, jeśli Wam odpowiada to oto wskazówki :-) : dodajemy listki laurowe, przeciśnięty czosnek, śliwki i grzybki i gotujemy na wolnym ogniu - pamiętajcie o mieszaniu, bo kapusta lubi się przypalić... jeśli na dnie robi się zbyt sucho to podlejcie wodą - odparuje i tak :-) Rozgrzewamy patelnię. Wszystkie wędliny i fileta kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię: najpierw boczek, a jak się trochę wytopi to resztę, podsmażamy i przekładamy do kapusty, a na wytopionym tłuszczu podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i pieczarki; dokładamy do kapusty. Mieszamy od czasu do czasu - pilnujcie dna, kapusta naprawdę szybko się przypala... Gdy kapusta jest miękka dolewamy przecier, doprawiamy i jeszcze przez chwilę gotujemy.Jeśli lubicie możecie dodać odrobinę kminku, ja nie przepadam więc jeśli nie muszę to nie dodaję ;-)I gotowe :-) prawda, że szybko?