Wykonanie
Czasem są takie sytuacje, że potrzeba szybko przygotować coś, co zasyci największych głodomorów. Moja babcia zawsze miała na takie okazje bigos w zanadrzu - mroziła, odmrażała... taki prawdziwy, który gotował się z dużą ilością
mięsa przez kilka dni... ja opracowałam sobie taką oto
kapustę udającą bigos, bo po pierwsze
mięsa w niej mało, a po drugie robi się ją dosłownie ze dwie godziny... za to w smaku niewiele odbiega :-) oceńcie sami...SKŁADNIKI2 kg
kapusty kiszonej400 g
fileta z kurczaka300 g
boczku wędzonego500 g
kiełbasy (lub różnych pomieszanych
wędlin)500 g
pieczarek3 - 4
suszone grzybykilka suszonych
śliwek2 duże
cebule3
listki laurowe200 ml
przecieru pomidorowego2 ząbki
czosnkusól,
pieprzKapustę płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną
wodą (do linii
kapusty, żeby ją tylko przykryło) - jeśli uznacie, że
kapusta jest zbyt kwaśna, to odcedźcie ją i jeszcze raz zalejcie
wodą (tym razem gorącą) i dalej postępujcie zgodnie z moimi wskazówkami, jeśli Wam odpowiada to oto wskazówki :-) : dodajemy
listki laurowe, przeciśnięty
czosnek,
śliwki i
grzybki i gotujemy na wolnym ogniu - pamiętajcie o mieszaniu, bo
kapusta lubi się przypalić... jeśli na dnie robi się zbyt sucho to podlejcie
wodą - odparuje i tak :-) Rozgrzewamy patelnię. Wszystkie
wędliny i fileta kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię: najpierw
boczek, a jak się trochę wytopi to resztę, podsmażamy i przekładamy do
kapusty, a na wytopionym tłuszczu podsmażamy drobno pokrojoną
cebulę i
pieczarki; dokładamy do
kapusty. Mieszamy od czasu do czasu - pilnujcie dna,
kapusta naprawdę szybko się przypala... Gdy
kapusta jest miękka dolewamy przecier, doprawiamy i jeszcze przez chwilę gotujemy.Jeśli lubicie możecie dodać odrobinę
kminku, ja nie przepadam więc jeśli nie muszę to nie dodaję ;-)I gotowe :-) prawda, że szybko?