Wykonanie
Bigos gotowany na
winie i dodatkiem
dziczyzny jest wspaniałą kompozycją
smakową, składającą się z rozmaitych
mięs,
kapusty oraz wyśmienitych dodatków.
SKŁADNIKI :1,5 kg
kapusty kiszonej1 kg
łopatki wieprzowej0,5 kg
wędlin (
kiełbasa z sarny, dzika, kawałek
boczku )20 dkg
wędzonego boczku1
kiełbasa jałowcowagarść
suszonych grzybów30 dkg
pieczarek6-8 suszonych
śliwek3 łyżki
przecieru pomidorowegosól,
pieprz do smaku2
liście laurowe3 kulki
ziela angielskiego6 kulek
pieprzu1 szklanka czerwonego,
wytrawnego winazioła suszone ;
tymianek,
majeranek, cząber,
kolendra do smaku2 duże
cebule2
marchewkikawałek
selera5 łyżek
olejuprzyprawa do bigosuPRZYGOTOWANIE :
Kapustę płuczemy pod bieżącą
wodą i wyciskamy z nadmiaru kwasu.Do dużego garnka wkładamy wyciśniętą
kapustę,
liść laurowy,
ziele angielskie i
pieprz. Na środek wkładamy kawał
mięsa wieprzowego, zalewamy całość
wodą, tak aby
kapusta była przykryta i dusimy na małym ogniu około 30-40 minut.
Mięso wyciągamy z
kapusty, kroimy je w kostkę łącznie z
kiełbasami,
boczkiem i
cebulą. podpiekamy na
oleju na patelni aż się zrumienią.Do
kapusty dodajemy,
przecier pomidorowy, pokruszone
grzybki, pokrojone
pieczarki oraz
śliwki suszone i wlewamy
wino. Dusimy około 20 minut co jakiś czas mieszając, trzeba uważać aby bigos się nie przypalił.
Marchew i
seler ścieramy na tarce jarzynowej, dodajemy do bigosu i doprawiamy do smaku.Całość dusimy jeszcze około 20 minut, często mieszając i doprawiając do smaku.Bigos jest już gotowy, możemy jeszcze go odpowiednio przyprawic.Na drugi dzień, kiedy smaki już się przegryzą, ponownie go zagotowujemy, wtedy jest najsmaczniejszy.Nadmiar możemy przełożyć do litrowych słoików i zagotować.