Wykonanie
U nas ostatnio wzrosło spożycie ryb - zgodnie z noworocznym postanowieniem- i dobrze, że się tego trzymamy :)Dzisiaj propozycja na
kolendrowego łososia z przepyszną
kapustą curry duszoną w
mleczku kokosowym. Taką
kapustę jadłam po raz pierwszy na warsztatach
rybnych z Lidlem i Karolem Okrasą.Robiłyśmy
rybne burgery i jeden z kucharzy podpowiedział nam taki właśnie dodatek.Sama nie wpadłabym na takie połączenie. Gorąco Wam polecam, bo
kapusta jest znakomita - wykorzystaliśmy ją też jako dodatek do burgerów
mięsnych (
bułka, koltlety z
mięsa mielonego +
kapusta i
prażona cebulka) - palce lizać :)Przepis na
kapustę pochodzi z książki
Ryby są super wydanej przez Lidla .W oryginale jest podawana z
sandaczem w
majeranku.Ja postawiłam na
łososia, którego upiekłam z
cytryną i
kolendrą.Bardzo, ale to bardzo polecam Wam to połączenie :)SKŁADNIKI
Ryba:600 g fileta z
łososia1
cytrynasól morskapieprz cytrynowykilkanaście gałązek
kolendryoliwa z oliwekKiszona kapusta curry:200 g
kiszonej kapusty - posiekanej2
szalotki - drobno posiekane1 ząbek
czosnku - posiekany

1 łyżeczka
masłaoliwa z oliwek1 łyżeczka czerwonej pasty
curry1 łyżeczka
curry w proszkupół łyżeczki startego
imbiru150 ml
mleczka kokosowego50 ml
śmietanki 30 %1 łyżeczka
miodusok i skórka starta z 1
limonkisólbiały mielony
pieprz2 łyżk i posiekanej
kolendryPRZYGOTOWANIE

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (termoobieg).Z
łososia zdejmujemy skórę, wyciągamy ewentualne ości i kroimy na 4 porcje.Każdą doprawiamy
solą i
cytrynowym pieprzem. Układamy na kawałkach folii aluminiowej.Sparzoną
cytrynę kroimy w plastry i układamy po 2 na rybie. Na koniec układamy po kilka gałązek
kolendry i skrapiamy
oliwą z oliwek. Zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika na 20 minut.Przygotowujemy
kapustę curry.Na patelni podgrzewamy
oliwę z
masłem. Przesmażamy
szalotkę z
czosnkiem. Gdy lekko się zeszklą dodajemy pastę i
przyprawę curry. Smażymy razem na małym ogniu prze pół minuty.Dodajemy
mleczko kokosowe,
śmietankę i
imbir. Gotujemy często mieszając przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekaną
kapustę i dusimy następne 5 minut. Doprawiamy
solą,
pieprzem,
limonką i
miodem. Mieszamy i przekładamy na talerze. Na
kapuście układamy upieczone filety z
łososia. Całość posypujemy siekaną
kolendrą i od razu podajemy. Smacznego :)
