Wykonanie
Sezon
szparagowy rozpocznie się dopiero za kilka miesięcy, ale obecnie w niektórych supermarketach można kupić świeże
szparagi z Peru. Co prawda za pęczek trzeba zapłacić około 20 złotych, ale raz na jakiś czas można zaszaleć i poczuć odrobię lata w środku zimny. W zeszłym tygodniu udało mi się kupić ładny pęczek w Auchan, dlatego mam dziś dla Was przepis na pyszne, smażone na masełku
szparagi z soczystym i aromatycznym
łososiem pieczonym metodą niskich temperatur. Zachęcam do wypróbowania tej metody.Składniki, 2 porcje:
Łosoś:400 g filetu z
łososia1
limonkaoliwa z oliwekświeżo mielona
sól morskapieprzSzparagi:1 pęczek
zielonych szparagów1 ząbek
czosnku2 łyżki
masłasól,
pieprzWykonanie:
Łosoś:
Łososia umyć, osuszyć za pomocą papierowego ręcznika. Filet przekroić na pół i z każdego kawałka odciąć skórę. Każdy kawałek posypać z obu stron
solą i
pieprzem oraz skropić
oliwą z oliwek.
Łososia przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch filetów zetrzeć odrobinę skórki z
limonki. Blachę włożyć do piekarnia nagrzanego do 60 stopni C i piec przez 35 minut.
Szparagi:
Zielone szparagi umyć, odciąć białe i twarde końce, obrać 2/3 długości od końca łodygi. Na patelni roztopić
masło, wrzucić
szparagi i smażyć około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do
szparagów. Doprawić
solą i
pieprzem, pomieszać dokładnie i smażyć jeszcze 2 minuty.