ßßß
Sezon szparagowy rozpocznie się dopiero za kilka miesięcy, ale obecnie w niektórych supermarketach można kupić świeże szparagi z Peru. Co prawda za pęczek trzeba zapłacić około 20 złotych, ale raz na jakiś czas można zaszaleć i poczuć odrobię lata w środku zimny. W zeszłym tygodniu udało mi się kupić ładny pęczek w Auchan, dlatego mam dziś dla Was przepis na pyszne, smażone na masełku szparagi z soczystym i aromatycznym łososiem pieczonym metodą niskich temperatur. Zachęcam do wypróbowania tej metody.Składniki, 2 porcje:Łosoś:400 g filetu z łososia1 limonkaoliwa z oliwekświeżo mielona sól morskapieprzSzparagi:1 pęczek zielonych szparagów1 ząbek czosnku2 łyżki masłasól, pieprzWykonanie:Łosoś: Łososia umyć, osuszyć za pomocą papierowego ręcznika. Filet przekroić na pół i z każdego kawałka odciąć skórę. Każdy kawałek posypać z obu stron solą i pieprzem oraz skropić oliwą z oliwek. Łososia przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch filetów zetrzeć odrobinę skórki z limonki. Blachę włożyć do piekarnia nagrzanego do 60 stopni C i piec przez 35 minut.Szparagi: Zielone szparagi umyć, odciąć białe i twarde końce, obrać 2/3 długości od końca łodygi. Na patelni roztopić masło, wrzucić szparagi i smażyć około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do szparagów. Doprawić solą i pieprzem, pomieszać dokładnie i smażyć jeszcze 2 minuty.
