Wykonanie

Przepis, z niewielkimi zmianami, pochodzi ze strony kuchnia lidla .Moja rodzina nie przepada za
rybami, więc gdy usłyszeli, że na obiad
ryba.....słychać było jęk. Ten przepis jednak okazał się strzałem w dziesiątkę- rewelacyjny smak, w dodatku uzyskany w 25 minut! gorąco polecam.około 800g filetu z
łososiacurrysos:2 łyżki
masła klarowanego300g
pieczarek3 ząbki
czosnku1 duża
cebulasól,
pieprz do smaku1
papryczka chilli lub 1/2 łyżeczki mielonejpuszka
mleka kokosowego1
limonka (u mnie sok z 1/2
cytryny)200g
świeżego szpinaku1 łyżeczka startego
imbiru1 łyżeczka
miodu1/2 pęczka świeżej
kolendryokoło 100g
orzeszków pistacjowych, brazylijskich lub pekan
Łososia kroimy w kostkę (około2-3 cm) i panierujemy w
curry.
Pieczarki kroimy w plasterki,
cebulę drobno kroimy,
czosnek siekamy. Wrzucamy na patelnię łyżkę
masła klarownego, topimy i dodajemy
pieczarki,
cebulkę i
czosnek. Podsmażamy aż
cebulka się zeszkli a
pieczarki nie będą surowe.Wtedy dodajemy sol i
pieprz do smaku, następnie drobno pokrojoną papryczkę (u mnie w proszku) i
imbir. Całość zalewamy
mlekiem kokosowym i skrapiamy
sokiem z cytryny (lub dodajemy
sok z limonki oraz odrobinę skórki). Gdy sos zredukuje się i zgęstnieje, doprawiamy
miodem. Na koniec wrzucamy
szpinak i utłuczone (tłuczkiem) lub zmielone
orzechy (u mnie brazylijskie). Całość podsmażamy aż
szpinak będzie zblanszowany, czyli około 2-3 minuty. Gotowy sos posypujemy
kolendrą ( u mnie dziś bez
kolendry- zapomniałam kupić).Na drugiej patelni topimy pozostałe
masło i smażymy kostki
łososia na rumiano z każdej strony.Podajemy z
ziemniakami.Gotowe!Uwagi:
Masło klarowne to nie to samo co zwykłe
masło powstaje ono przez "szumowanie"
masła. Jest to proces dość pracochłonny ale obecnie można kupić gotowe
masło klarowane. Warto z oferty skorzystać. Gdyby ktoś skusił się na smażenie na zwykłym
maśle- od razu przestrzegam, że zacznie się palić,ciemnieć. Nie ma z tym problemu w
maśle klarowanym, które zachowuje cudowny aromat, smak i kolor do końca smażenia:)