Wykonanie

Składniki na 8 sztuk:Zaczyn:25
drożdży100 ml ciepłego
mlekałyżeczka
cukrułyżka
mąkiCiasto:400 g
mąki200 ml
wodyłyżeczka
soli2 łyżki
oliwyFarsz:1
cukinia, w grubą kostkę2 ząbki
czosnku, w plasterki2
pomidory, obrane ze skóry, w grubą kostkęgarść
szpinaku10 listków
szałwii150 g
boczku, w cieniutkie plastry1
cebula, w grubą kostkę
czerwone winoczarne oliwki80 g startego, dojrzałego
sera cheddaroliwa do smażenia
pieprz i
sól
Sos:garść
pomidorków koktajlowych
natka pietruszkiząbek
czosnkusól1 łyżka
octu winnego1 czubata łyżka
greckiego jogurtuPrzygotować zaczyn i odstawić do wyrośnięcia. Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne (około 6 minut mikserem z "hakiem"). Przykryć folią spożywczą i poczekać, aż podwoi objętość. W tym czasie przygotować farsz. Na
oliwie usmażyć listki
szałwii. Po chwili dodać
boczek,
czosnek,
cebulę i
cukinię. Kiedy warzywa będą szkliste dodać
pomidory i doprawić
solą i
pieprzem. Podlewać
czerwonym winem, kiedy będą przywierać do dna. Do gotowego farszu dodać pokrojony
szpinak i lekko wystudzić.Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Z każdej uformować, palcami, placek o średnicy 15 cm. Nakładać po 2 łyżki farszu, ułożyć kilka przekrojonych
oliwek i posypać obficie
serem. Zapiekać około 20 minut w 180 stopniach. Podawać z sosem z
pomidorków koktajlowych (wszystkie składniki zmiksować w blenderze).


Codzienne inspiracje na mojej stronie https://www.facebook.com/irminagotuje