Wykonanie
Puszyste w środku, chrupiące z zewnątrz, ze słodkawa
cebulą i aromatem
szałwii.

Składniki: na ciasto:190ml
wody30 dag
drożdży350g przesianej
mąkiszczypta
soliłyżeczka
cukru2 łyżki
oliwy na nadzienie:3 średnie
cebulemała
cukinia2 łyżki
oliwyokoło 5 listków świeżej
szałwiisól,
pieprzdo posmarowania:rozkłócone
jajkoSposób p rzygotowani a :
Wodę podgrzać. Zalać
drożdże ciepłą (nie gorącą!)
wodą. Dodać
cukier i wymieszać. Do miksera wkładamy
mąkę,
sól,
oliwę. Następnie stopniowo dodajemy
drożdże. wyrabiamy ciasto 3-4 minuty. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do suchej miski i zostawiamy w cieple przykryte ścierką na około 40-60 minut.
Cebule obrać, posiekać w piórka, a
cukinie w słupki. Rozgrzać tłuszcz i podgrzać na nim
cebule z
cukinią. Posiekać drobno
szałwię. Dodać do warzyw. Podsmażać ze zeszklenia
cebuli. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Ciasto podzielić na 10 część. Z każdej uformować kulkę. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zgnieść ręką. Pośrodku utworzyć zagłębienie w którym umieszczamy farsz
cebulowy. Brzegi posmarować rozkłóconym
jajkiem. Piec w 220 stopniach C przez 15 minut.