Wykonanie
* 1/2 kg
mąki* 1/3 kostki świeżych
drożdży*
sól ,
cukier*
oliwa z oliwekW 200 ml letniej
wody rozpuszczamy
drożdże , dodajemy szczyptę
soli i
cukru oraz 2 łyżki
mąki .Po 10 min dodajemy rozczyn do
mąki , dolewamy 1 łyżkę
oliwy , solimy . Mieszamy ciasto w razie potrzeby dolewamy
wody . Wyrabiamy ciasto , pozostawiamy na kilka minut . Z ciasta odrywamy kawałki , które rozwałkowujemy lub rozpłaszczamy w rękach . Patelnię rozgrzewamy , skrapiamy
oliwą i wycieramy papierowym ręcznikiem . Pieczemy na patelni . W początkowej fazie pieczenia możemy patelnię przykryć pokrywką . Nie doprowadzamy do zbytniego przesuszenia , by po wystudzeniu placki nie stwardniały .Chlebek możemy podawać np z faszerowaną
cukinią . Przepis znajdziecie TUTAJ