Wykonanie

Usłyszałam ostatnio od sąsiada, że "jeszcze nie zmierzył się z risotto". Potrafi przygotować przepyszną zupę
rybną, puchatą pizzę, finezyjne sushi i upiec wyjatkową drożdżówkę. Kryguje się i czeka na zachetę. Może przekonam go przepisem, a może skuszę smakiem. Zejdę dwa piętra, odważnie zapukam do drzwi i wniosę życzliwość na pachnącym talerzu :)Składniki:1,5 szklanki
ryżu arborio1 l
bulionu warzywnego lub z
kurypół szklanki
białego wina (dla dzieci pominąć)100 ml
śmietany kremówki1
por, biała część, posiekany2 ząbki
czosnku, w plasterkiskórka z połowy
cytrynypół małego
kalafiora, ugotowanego1 opakowanie mrożonego
bobu, ugotowanego4 plastry
wędzonego boczku, z domowej wędzarni, w kostkę2 łyżki
natki pietruszki2 łyzki
startego sera grana padanojajka do podania
pistacje do podaniaW rondlu rozgrzać łyżkę
oliwy, zeszklić
por z
czosnkiem i
boczkiem. Dodać
ryż i smażyć 5 minut. Wlać
wino i zagotować. Dolewać stopniowo
bullion, aż
ryż wchłonie cały płyn i będzie prawie gotowy. Pod koniec dodać wyłuskany
bób,
kalafior i
śmietanę. Gotować jeszcze chwilę. Przed podaniem wymieszać z
serem, doprawić świeżo mielonym
pieprzem,
skórką cytrynową, posypać
natką i
pistacjami. Podać z
jajkami w koszulkach.