Wykonanie
Ze swojej ostatniej wizyty na ryneczku przytargałam do domu m.in.
bób i
fasolkę szparagową. Nie wiedziałam jeszcze co z nimi zrobię ale kiedy otwierając szafkę dojrzałam pełnoziarnisty
ryż arborio, pomysł się zrodził błyskawicznie. Przygotowałam zdrowe, sezonowe risotto. Delikatny smak warzyw dobrze komponował się ze smakiem
wina, które również do dania trafiło. A z
winem gotować lubię :) Porcja większa, dzięki
czemu mamy obiad na kilka dni. Zwłaszcza jeżeli kiepsko u nas z czasem na codzienne pichcenie. No polecam ogólnie! :) p.s.
fasolka i
bób powoli się kończą więc spieszmy się ;)

Składniki:ok. 6 porcji2 szklanki
ryżu arborio (użyłam pełnoziarnistego)500 g
bobu220 -250 g
fasolki szparagowej zielonej220 – 250 g
fasolki szparagowej żółtej1 litr
bulionu warzywnego lub drobiowego1,5 szklanki
białego wina półwytrawnego200 ml gorącej
wody1
cebula czerwona2 ząbki
czosnku2 łyżka
natki pietruszki3 łyżki
startego sera żółtego4 łyżki
masłasok z ½
limonkisólpieprzWykonanie:
Fasolę kroimy na pół i podgotowujemy ją w osolonej wodzie przez 3 minuty.
Bób obieramy z łupinek.
Ryż przepłukujemy zimną
wodą.
Pietruszkę i
cebulę drobno siekamy.Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę
masła. Podsmażamy na nim
cebulę oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek. Gdy
cebula stanie się szklista dodajemy
ryż. Mieszamy, aż
ryż obklei się powstałym
sokiem z
cebuli i
zrobi się niemal przeźroczysty.Kolejno dodajemy podgotowaną
fasolkę oraz dolewamy
wino. Mieszamy aż
alkohol odparuje.Risotto podlewamy
bulionem (w porcjach po około 200 ml) i mieszamy, aż
bulion zostanie wchłonięty przez
ryż. Razem z dolewką
bulionu dodajemy obrany
bób, łyżkę
natki pietruszki i podlewamy gorącą
wodę.Dodając ostatnią porcję
bulionu z
wodą, dolewamy
sok z limonki i przykrywamy patelnię pokrywką. W dalszym ciągu od czasu do czasu mieszamy. Patelnię trzymamy na średnim ogniu. W międzyczasie przyprawiamy danie
sola i
pieprzem.Gdy
ryż będzie już miękki odstawiamy risotto z gazu i dodajemy resztę
natki pietruszki ,
masło i
ser. Mieszamy.Podajemy na ogrzanych talerzach.Smacznego!


Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!