ßßß
Składniki:ok. 6 porcji2 szklanki ryżu arborio (użyłam pełnoziarnistego)500 g bobu220 -250 g fasolki szparagowej zielonej220 – 250 g fasolki szparagowej żółtej1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego1,5 szklanki białego wina półwytrawnego200 ml gorącej wody1 cebula czerwona2 ząbki czosnku2 łyżka natki pietruszki3 łyżki startego sera żółtego4 łyżki masłasok z ½ limonkisólpieprzWykonanie:Fasolę kroimy na pół i podgotowujemy ją w osolonej wodzie przez 3 minuty. Bób obieramy z łupinek.Ryż przepłukujemy zimną wodą. Pietruszkę i cebulę drobno siekamy.Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Podsmażamy na nim cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula stanie się szklista dodajemy ryż. Mieszamy, aż ryż obklei się powstałym sokiem z cebuli i zrobi się niemal przeźroczysty.Kolejno dodajemy podgotowaną fasolkę oraz dolewamy wino. Mieszamy aż alkohol odparuje.Risotto podlewamy bulionem (w porcjach po około 200 ml) i mieszamy, aż bulion zostanie wchłonięty przez ryż. Razem z dolewką bulionu dodajemy obrany bób, łyżkę natki pietruszki i podlewamy gorącą wodę.Dodając ostatnią porcję bulionu z wodą, dolewamy sok z limonki i przykrywamy patelnię pokrywką. W dalszym ciągu od czasu do czasu mieszamy. Patelnię trzymamy na średnim ogniu. W międzyczasie przyprawiamy danie sola i pieprzem.Gdy ryż będzie już miękki odstawiamy risotto z gazu i dodajemy resztę natki pietruszki , masło i ser. Mieszamy.Podajemy na ogrzanych talerzach.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!