Wykonanie
Podobnie jak u Kasi u mnie również
cukinie prosiły się o zużycie. Chciały wylądować w zupie tak też uczyniłam ;) Bardzo smaczna, aromatyczna, z delikatnym posmakiem
czosnku ale nie mocnym jest akurat. Trochę smakiem przypominała mi
brokułową. Przepis z tej strony z moimi małymi modyfikacjami przygotowania zupki.

Składniki :2 średnie
cukinie ( u mnie 2,5 )1 główka
czosnku1/2
czerwonej cebuli ( dałam jedną niewielką całą )25 g
masłavegetapieprz1,25
bulionu warzywnegomały pęczek
natki pietruszki* U Kasi dodatkowo : 2-3 szczypty
imbiru,
liść laurowy,
sól, zamiast
bulionu woda.
Czosnek i
cebulę, obieramy, siekamy. Podsmażamy na
maśle aż zmiękną.
Cukinię obieramy, kroimy w kostkę.
Natkę siekamy. Do podsmażonej
cebuli dolewamy
bulion, dorzucamy
cukinię,
natkę pietruszki. Gotujemy aż
cukinia zmięknie. Po tym czasie doprawiamy, miksujemy. Jeszcze chwilę gotujemy i ewentualnie doprawiamy. Podajemy z grzankami.Smacznego :)