Wykonanie
Pin It

Jestem fanką wszelakich kremów warzywnych, szczególnie teraz, gdy sezon w pełni i ze straganów młodziutkie warzywa krzyczą do nas: weź mnie, weź mnie :-). Tak więc dziś
pora na
młodą cukinię aromatyzowaną świeżym
lubczykiem.Składniki:1 kg zielonej
cukinii1 litr
bulionu lub
wody1 podłużny
serek topiony1 gałązka
lubczyku2 łyżki
masła1 łyżka domowej
vegety2 ząbki
czosnkusólświeżo zmielony
pieprz
Wykonanie:
Cukinie myjemy, odcinamy końce, nie obieramy ze skórki, kroimy na plasterki, wkładamy do garnka w którym uprzednio rozpuściliśmy
masło. Smażymy na małym ogniu 5-10 minut. Następnie
cukinię zalewamy
woda lub
bulionem, dodajemy
Vegetę,
serek topiony i gotujemy do miękkości. Po wyłączeniu ognia, do zupy dodajemy gałązkę
lubczyku i roztarty z odrobiną
soli czosnek. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.Po tym czasie zupę miksujemy i przyprawiamy do smaku.